Najnovšia epidémia eboly v Kongu si vyžiadala už 50 obetí

Najnovšia epidémia eboly na východe Konga si vyžiadala už 50 obetí, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa ministerstva zdravotníctva v oblasti celkovo zaznamenali 91 prípadov krvácavej horúčky, 64 z nich je potvrdených a 27 pravdepodobných.

21.08.2018 07:31
ebola, Libéria, lekári Foto: ,
Archívna snímka.
debata (2)

Zdravotníci tiež oznámili zníženie odhadovaného počtu osôb, ktoré mohli s vírusom prísť do styku. Nebolo ich 2 157, ale len 1 609. Jedným z miest, ktoré sa nákazou bojuje, je aj viac ako 200-tisícové Beni. Jeho starosta Jean Edmond Nyonyi Masumbuko Bwanakawa teraz oznámil, že vláda ľuďom v oblasti sľúbila, že liečba eboly bude tri mesiace zadarmo. Cieľom tohto rozhodnutia je odstrániť finančnú bariéru, ktorá mohla ľuďom brániť v tom, aby navštívili zdravotnícke zariadenia, uviedol lekár Bathe Ndjoloko Tambwe, ktorý má v krajine na starosti boj s chorobou.

Najnovšia epidémia eboly sa začala 1. augusta v obci Mangina. Vírus spôsobuje zvýšenú teplotu, vracanie, hnačku a svalové bolesti, v niektorých prípadoch aj vnútorné a vonkajšie krvácanie. Úmrtnosť na neho môže dosiahnuť až 90 percent, záleží na konkrétnom vírusovom kmeni.

Konžské ministerstvo zahraničia minulý týždeň oznámilo, že sa začala experimentálna liečba. Na ebolu, ktorá sa prvýkrát objavila na severe Konga v roku 1976, stále neexistuje definitívne schválený liek. Experimentálna liečba zahŕňa použitie prípravku označovaného mAb114, ktorý vyvinuli americkí zdravotníci. Vakcínu vyrobenú z vírusu eboly úspešne vyskúšali na opiciach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola