Británia žiada od USA pre kauzu Skripaľ nové sankcie proti Rusku

Británia žiada administratívu amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby uvalila ďalšie sankcie na Rusko v reakcii na obvinenia, že Moskva použila nervovoparalytickú látku na otrávenie bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa. Informovala o tom agentúra AP sa odvolaním sa na výňatky z prvého prejavu britského ministra zahraničných vecí Jeremyho Hunta na pôde USA.

21.08.2018 08:21
skripaľ Foto: ,
Policajt v blízkosti obchodného centra Maltings v Salisbury v Anglicku, v ktorého okolí boli otrávení ruský exšpión Sergej Skripaľ a jeho dcéra. Archívna snímka.
debata (28)

Hunt vystúpi v utorok v Americkom mierovom inštitúte (USIP) vo Washingtone. Podľa šéfa britskej diplomacie ruská zahraničná politika za vlády prezidenta Vladimira Putina „urobila zo sveta nebezpečnejšie miesto“.

AP pripomína, že Trumpova administratíva už skôr v tomto mesiaci ohlásila nové obmedzenia exportu do Ruska v súvislosti s prípadom otravy Skripaľa a jeho dcéry Julie vo Veľkej Británii. Tento krok bol najnovším zo série amerických sankcií voči Rusku za porušovanie ľudských práv, zasahovanie do volieb v USA a vojenskú agresiu na Ukrajine a v Sýrii.

Bývalý ruský špión Skripaľ a jeho dcéra Julia sa stali v marci v Británii terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, čo však druhá strana rozhodne odmietla.

V Británii sa neskôr tou istou látkou otrávili aj dvaja britskí občania bez akéhokoľvek prepojenia s Ruskom.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Skripaľ