Malajzia pátra po zmiznutom zariadení s rádioaktívnou látkou

Malajzijské úrady pátrajú po priemyselnom zariadení obsahujúcom nebezpečný rádioaktívny materiál, ktoré sa stratilo pri preprave 10. augusta. Informoval o tom v utorok spravodajský server BBC News s odvolaním sa na miestnu políciu.

21.08.2018 11:46
debata (1)

23-kilogramové zariadenie určené na priemyselnú rádiografiu obsahuje rádioaktívny izotop irídia 192. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu môže irídium 192 osobám, ktoré s ním prídu do priameho styku, hoci na niekoľko minút, spôsobiť vážne alebo trvalé následky. Niekoľkohodinové či niekoľkodňové vystavenie môže viesť až k úmrtiu.

Podľa BBC existujú obavy, že by zariadenie mohlo byť použité ako špinavá bomba. Malajzijská polícia je ale presvedčená, že zmiznutie rádioaktívneho nákladu nesúvisí s terorizmom. Námestník malajzijského ministra vnútra Azis Jamman stratu rádioaktívneho nákladu potvrdil, vyhlásil ale pritom, že „všetko je pod kontrolou“.

Náklad bol prevážaný nákladným autom do malajzijskej metropoly Kuala Lumpuru. Vodiči tvrdia, že počas cesty nezastavili a zmiznutie nákladu zistili až potom, čo došli na miesto určenia. Podľa vyšetrovateľov bolo zariadenie buď odcudzené, alebo počas cesty spadlo z vozidla. Oboch vodičov polícia vypočula a potom ich prepustila.

Zmiznuté zariadenie patrilo firme, ktorá pomocou gama žiarenia testuje kvalitu súčiastok používaných napríklad v ropnom a plynárenskom priemysle.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #rádioaktívny materiál