Der Standard k roku 1968: Proti cudzej moci treba bojovať

Pražská jar sa ukázala ako ilúzia a "socializmus s ľudskou tvárou" ako prázdne heslo. Napriek tomu musí poučenie z boja proti cudzej nadvláde a politickej diktatúre znieť "Nikdy sa nevzdávať!" V dnešnom stĺpčeku rakúskeho denníka Der Standard to napísal novinár maďarského pôvodu Paul Lendvai, ktorý z Maďarska odišiel po násilnom potlačení tamojšej revolúcie z roku 1965.

21.08.2018 12:09 , aktualizované: 13:43
debata (35)

Ďalší rakúsky denník Wiener Zeitung si všíma aktuálne dianie v súvislosti s 50. výročím vpádu vojsk Varšavskej zmluvy, keď informuje o pondelňajších protestoch pred ruskou ambasádou v Prahe.

Denník Der Standard dnes zverejnil stĺpček Paula Lendvaia, podľa ktorého vtedajšie udalosti patria medzi tie, ktoré zostanú nezmazateľne vpísané do pamäti ľudí.

„Celé generácie si tak pamätajú, kde boli v čase vraždy prezidenta Johna F. Kennedyho alebo islamistického teroristického útoku na newyorské Svetové obchodné centrum. Pre nás v strednej Európe zostane takým nezabudnuteľným dátumom 21. august 1968, deň invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa,“ píše autor stĺpčeka.

„Nádej pražských reformátorov sa ukázali ako ilúzia. ‚Socializmus s ľudskou tvárou‘ zostane prázdnou frázou v knihách o súdobých dejinách. Napriek tomu by bolo naivné zabúdať aj na bojovníkov za slobodu a spravodlivosť nasledujúcich desaťročí, od Pavla Kohouta po Václava Havla,“ píše novinár. „Poučenie z boja proti cudzej vláde a politickej diktatúre je zásada Nikdy sa nevzdávať!“ napísal Lendvai.

Okupačný tank v Detve.
Nápis na chodníku pred papierenským závodom v...
+4Kolóna obrnených vozidiel v Banskej Bystrici.

Der Standard dnes prináša tiež výpoveď svedka udalostí, vtedajšieho rakúskeho študenta Ericha Neuwirth, ktorý zažil nočný príchod vojsk Varšavskej zmluvy v Brne, kam prišli deň predtým po viac ako týždňovom pobyte v Prahe. Z Brna potom musel rýchlo odísť späť do Rakúska. „V Prahe sme zostali do 20. augusta a celý ten čas sme mali pocit, že pražská jar naozaj existovala. Ľudia boli všade plní nádeje, otvorení a priateľskí. Nikde sme nevideli nič, čo by ukazovalo na radikálnu zmenu politickej situácie,“ spomína Neuwirth.

Denník Wiener Zeitung píše o tom, že k 50. výročiu vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa demonštrovalo pred ruským veľvyslanectvom v Prahe niekoľko stoviek ľudí s vlajkami Ukrajiny, NATO a EÚ. Denník okrem iného pripomína, že po porážke pražskej jari ušlo 162 000 Čechov a Slovákov do Rakúska, „kde boli prijatí s otvorenou náručou“.

The New York Times: Prechod od nádeje k beznádeji

Sovietsky tank a na ňom pražský mladík s československou vlajkou. Jedna zo snímok českého fotografa Jozefa Koudelka sa v deň 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy dostala aj na titulnú stránku denníka The New York Times (NYT).

Pre milióny Čechov a Slovákov bol prechod od nádeje k beznádeji po augustovej invázii „rovnako rýchly, ako bol šokujúci“, píše NYT. „Moskva dokázala úspešne obnoviť nadvládu nad krajinou, ale konečná cena za víťazstvo bola vysoká. Možno viac než akákoľvek iná udalosť počas studenej vojny, invázia svetu v celej nahote odhalila totalitnej podstatu sovietskeho režimu,“ pokračuje článok.

El País: Rusi sa vracajú bez tankov

Španielsky El País k výročiu invázie v Československu publikoval článok s titulkom „Rusi sa vracajú do strednej Európy bez tankov“. Päťdesiate výročie Pražskej jari podľa neho poznamenáva „vplyv Moskvy“.

Tento motív má aj agentúra AFP, keď cituje aktivistu z proeurópskej iniciatívy Pulse of Europe Tomáša Peszyńského. „Podobná intervencia ako tá pred 50 rokmi sa odohráva aj dnes, tentoraz nie prostredníctvom tankov, ale pomocou propagandy, fake news a ovplyvňovania volieb,“ povedal Peszyński.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #50 rokov od okupácie Československa