Irán oznámil, že posilní svoju armádu a predstavil novú stíhačku

Irán sa nestal terčom amerického útoku v dôsledku svojej sily, a preto chce do budúcnosti svoju armádu ešte posilniť. V prejave pri príležitosti iránskeho národného dňa obrany to v utorok povedal iránsky prezident Hasan Rúhání. Dodal pritom, že Spojené štáty sa za súčasnej administratívy prezidenta Donalda Trumpa izolovali od svojich spojencov. Islamská republika v utorok tiež predstavila novú iránsku stíhačku, napísala agentúra Reuters.

21.08.2018 13:41
Hassan Rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hassan Rúhání americké sankcie proti Iránu prirovnal k americkej obchodnej vojne s Čínou a k novým americkým clám na niektoré tovary z Turecka a krajín EÚ.
debata (30)

„Mali by sme sa pripraviť na boj s vojenskými mocnosťami, ktoré chcú prevziať kontrolu nad naším územím a zdrojmi … Prečo na nás Spojené štáty neútočia? Pretože si uvedomujú našu silu a vedia, aké by to malo následky,“ uviedol Rúhání v prejave.

Podobne sa minulý týždeň vyjadril aj iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý povedal, že sa USA vyhnú stretu s Iránom, pretože si uvedomujú jeho vojenskú silu. Chameneí takisto odmietol ponuku prezidenta Trumpa, že je ochotný s Teheránom bezpodmienečne rokovať o možnosti novej jadrovej dohody. „Ak sa chcú stretnúť, je to v poriadku, ak nie, je mi to jedno,“ povedal ale neskôr Trump.

Vzťahy medzi USA a Iránom sa vyostrili

Vzťahy medzi Washingtonom a Teheránom sa ešte viac vyostrili, keď Trump v máji oznámil, že Spojené štáty odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom. Na jej základe sa Teherán v roku 2015 zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie časti sankcií. Začiatkom mesiaca potom USA proti Iránu zaviedli nové sankcie a ďalšia vlna sankcií sa očakáva už na jeseň.

Trump dohodu z roku 2015 opakovane kritizoval s tým, že sa nevzťahovala na iránsky program balistických rakiet a zapojenie Iránu do vojen v Sýrii a v Jemene.

Rúhání prirovnal sankcie k americkej obchodnej vojne s Čínou

Rúhání americké sankcie proti Iránu prirovnal k americkej obchodnej vojne s Čínou a k novým americkým clám na niektoré tovary z Turecka a krajín EÚ. „Nie sme jediní, kto neverí Amerike. V súčasnosti im neverí ani Európa a Čína,“ povedal Rúhání. Zdôraznil pritom, že voči USA strácajú dôveru aj ich spojenci ako je Kanada.

Rúhání sa v utorok tiež zúčastnil vojenskej prehliadky, pri ktorej sa odohral prelet nových iránskych stíhačiek s názvom Kousar. Tie môžu podľa Reuters niesť rôzne zbrane a slúžiť pri krátkych misiách.

Nová iránska stíhačka Kousar. Foto: Reuters, TASNIM NEWS AGENCY
Kousar, stíhačka, irán Nová iránska stíhačka Kousar.

Irán vyslal tisíce svojich vojakov i zbrane do Sýrie na pomoc prezidentovi Assadovi. Pri leteckých operáciách sa však Teherán, ktorý nemá silné letectvo, spolieha skôr na ďalšieho spojenca Damasku, ktorým je Rusko. Teherán podľa agentúry Reuters zatiaľ disponoval predovšetkým zastaranými americkými bojovými lietadlami, z čias pred iránskou islamskou revolúciou v roku 1979 a ruskými strojmi. Lietadiel domácej výroby mal iba niekoľko desiatok.

V roku 2013 Teherán predstavil bojové lietadlo známe ako Káhir-313 (Víťazný 313). Niektorí experti schopnosť stroja spochybňovali.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hassan Rúhaní #medzinárodná jadrová dohoda