V Prahe spomínali na August 1968: Babiša vypískali, Zeman iba mlčal

Spomienka na okupáciu Československa v auguste 1968 a jej obete ešte nikdy nemala takú zarážajúcu podobu od vzniku samostatnej Českej republiky ako pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy.

21.08.2018 15:22
Andrej Babiš, okupácia Československa Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš (vpravo) číta prejav na spomienkovom zhromaždení k 50. výročiu okupácie Československa. V popredí jeho ochrankári.
debata (39)

Prezident Miloš Zeman pred pár dňami oznámil, že neprednesie prejav s vysvetlením, že všetko potrebné už povedal po obsadení vtedajšieho spoločného štátu Čechov a Slovákov. Zožal kritiku, že sa rozhodol mlčať.

V deň smutného výročia – prehovorili na verejnosti ďalší traja najvyšší ústavní činitelia, ale dav v Prahe umožnil len jednému prihovoriť sa bez problémov. Zvyšných dvoch prehlušoval piskot a nadávky.

Babiš, bež domov!

Hlavná spomienka sa konala tradične v Prahe pred budovou niekdajšieho Československého rozhlasu, kde v súčasnosti sídli Český rozhlas (ČRo). Pred začiatkom priameho televízneho prenosu moderátor vyzýval hulákajúcich ľudí, aby stíchli a umožnili dôstojne si pripomenúť tragické udalosti spred polstoročia. Neuspel.

Stovky ľudí pískali a nadávali na premiéra Andreja Babiša, pretože mu zazlievajú, že menšinová vláda jeho hnutia ANO a sociálnej demokracie sa opiera o tichú podporu komunistov, a sú presvedčení, že klame, keď ubezpečuje, že nebol agentom komunistickej Štátnej bezpečnosti. „Babiš, ťahaj preč!“ „Babiš, bež domov!“ Aj takéto transparenty s nacionalistickým tónom sa objavili nad hlavami jeho odporcov. Medzi výkrikmi prevládali slová hanba a eštebák.

Dav sa na chvíľu upokojil, keď prvý prehovoril riaditeľ ČRo René Zavoral. „Neozbrojení ľudia sa postavili proti tankom,“ zdôraznil hrdinstvo tých, čo vlastnými telami bránili budovu rozhlasu, ktorú obsadzovali okupační vojaci. Zavoral pripomenul, že vtedy zahynulo až 17 statočných. Po jeho slovách ešte bez bučania a piskotu mohol prečítať príhovor predseda Senátu Milan Štěch zo sociálnej demokracie.

Piskot na politikov ANO

Keď sa postavil pred mikrofón predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček (ANO), demonštranti sa opäť hlasno ozývali. Moderátor ich bezvýsledne prosil, aby zachovali dôstojný priebeh pietnej akcie. Rovnako si ho nevšímali, keď potom hovoril Babiš.

Vondráček čakal takmer minútu, či sa dav upokojí. Nedočkal sa, začal rečniť, pričom hučanie, nadávky a zvuk píšťaliek boli chvíľami také silné, že ho sotva bolo rozumieť. Na záver znechutene poznamenal, že ďakuje tým, čo ho počúvali, ale určite nie tým, čo si toto podujatie pomýlili s demonštráciou.

Keď sa po Vondráčkovi uvoľnil mikrofón, Babiš obklopený ochrankármi monotónnym hlasom prečítal text z papiera. „Ľudia vkladali do obrodného procesu veľké nádeje. Chceli skrátka žiť v normálnej slobodnej spoločnosti,“ upozornil premiér a poďakoval sa všetkým, ktorí sa počas okupácie zachovali statočne. Na konci si neodpustil ironickú poznámku mimo pripraveného textu. Podotkol, že krikľúni dosiahnu jedine to, že sa hnutiu ANO zvýšia preferencie.

Najsilnejší hukot sa ozýval, keď rečnil Babiš. Hanba, nechceme eštebáka, eštebák von – prevažne tieto výkriky narúšali príhovor šéfa vlády.

Zeman sa neukázal

<A>Prezident Zeman sa nielenže vyhol akejkoľvek verejnej spomienke na okupáciu, ale ani si nepripravil televízny prejav – na rozdiel od slovenskej hlavy štátu Andreja Kisku. Pražský hrad odôvodnil mlčanie Zemana tým, že všetko podstatné o auguste 1968 povedal už jednoznačne veľmi dávno. „Svoj odvážny prejav predniesol už na začiatku normalizácie,“ odkázal podľa agentúry ČTK jeho hovorca Jiří Ovčáček. Pre server iDNES dodal, že Zemana pre nesúhlas s okupáciou vylúčili z komunistickej strany a vyhodili ho aj zo zamestnania.

Portál iDNES sa snažil získať od Ovčáčka Zemanov text spred takmer polstoročia, ale neposkytol ho. „Okupáciu odmietol, to je nespochybniteľné,“ reagoval hovorca na otázku, čo presne Zeman vtedy vyhlásil. Viacerí historici, ktorých iDNES oslovil, netušia nič o texte, na ktorý sa Ovčáček odvoláva. Nepoznajú totiž nijaký publikovaný Zemanov výrok z toho obdobia.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #50 rokov od okupácie Československa