V Plzenskom kraji horí les, hasiči majú najvyšší stupeň pohotovosti

Medzi obcami Pňovany a Stříbro horí na troch miestach les. Hasiči vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti. Požiar ochromil železničnú dopravu na hlavnej trati z Plzne na Cheb a do Nemecka. Ohniská hasí policajný vrtuľník s vakom na vodu aj lietadlo hasičskej leteckej služby. Hasiči zatiaľ plamene ani na jednom mieste nemajú pod kontrolou, nikto nebol zranený. Povedal to hovorca krajských hasičov Petr Poncar. Podľa neho ide o najväčší tohtoročný požiar lesa v Plzenskom kraji.

21.08.2018 15:37
debata

„Sú tri na sebe nezávislé ložiská, zhruba jeden kilometer od seba,“ uviedol Poncar. Dodal, že dve ložiská sú zhruba 1,5-hektárové. Spresnil tak skoršiu informáciu, podľa ktorej boli ložiská polhektárové. Tretia zasiahnutá oblasť je podľa neho menšia. Zasiahnuté lokality nie sú prepojené. Oheň postupuje od Pňovan v smere na Stříbro. Príčina ani škoda zatiaľ nie sú známe, dodal.

Vlaková doprava bola prerušená

Kvôli leteckému haseniu bola v mieste vypnutá elektrická trakcia na hlavnej trati z Plzne na Cheb a do Nemecka. Do ukončenia preletov vlaky z Pňovan do Stříbra nepôjdu. České dráhy na svojom webe uvádzajú, že popoludňajšie Pendolino z Chebu do Prahy pôjde odklonom cez Ústí nad Labem a v Prahe možno počítať s jeho hodinovým oneskorením.

Podľa Poncara sa už oheň nešíri. Na mieste je vyše 80 hasičov, teda asi 20 jednotiek. Podľa zasahujúcich jednotiek horí smreková monokultúra. Nejde ale o takzvaný korunový požiar, ale prízemný. K požiaru sú podľa informácií vysielané veľkoobjemové cisterny z veľkej vzdialenosti, až z viac ako 30 kilometrov vzdialenej Plzne a Tachova. Zasahujú profesionálni i dobrovoľní hasiči. Bol vyhlásený štvrtý, najvyšší stupeň požiarneho poplachu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lesný požiar