MAAE: Neexistujú indície, že by KĽDR obmedzila svoj jadrový program

Pokračujúci jadrový výskum Severnej Kórey vzbudzuje "vážne znepokojenie", uvádza Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej novej správe, podľa ktorej neexistujú žiadne indície, že by Pchjongjang obmedzil svoj jadrový program.

21.08.2018 17:45
Kórea KĽDR rokovanie lídri summit termín september Foto: ,
Juhokórejskí námorní vojaci sa pozerajú na severnú stranu pohraničnej dediny Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne, v Padžu pri hranici so Severnou Kóreou.
debata (1)

Severokórejský vodca Kim Čong-un na aprílovom stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a júnovom summite so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom súhlasil, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) prikročí k denuklearizácii Kórejského polostrova.

Správa MAAE však obsahuje podrobný zoznam aktivít prebiehajúcich v rozličných jadrových zariadeniach vrátane hlavného jadrového komplexu Jongbjon, o ktorom sa predpokladá, že vyrába plutónium pre skúšky jadrových explózií.

Pokračuje i výstavba ďalšieho predpokladaného prepracovávacieho zariadenia, kde by sa mohlo extrahovať plutónium z použitého reaktorového paliva, uvádza sa v predmetnej správe.

MAAE tvrdí, že monitoruje aj lokalitu neďaleko Pchjongjangu, ktorej charakteristické črty pripomínajú zariadenia na centrifúgové obohacovanie uránu, ktorý sa tiež používa v jadrových hlaviciach.

„Pokračovanie jadrového programu KĽDR a súvisiace stanoviská Pchjongjangu sú dôvodom pre naše vážne znepokojenie,“ píše v danej správe generálny tajomník MAAE Jukija Amano. Inšpektori MAAE nemajú prístup do KĽDR, krajinu však monitorujú prostredníctvom družíc a iných dostupných informácií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #maae #jadrový program