Indonézskej budhistke vadil hluk z mešity, dostala rok a pol

Indonézska budhistka sa sťažovala na hluk z mešity v susedstve, súd jej v utorok vymeral 18 mesiacov za mrežami za rúhanie. Žena sa proti rozsudku odvolá, uviedol podľa agentúry Reuters jej právny zástupca. Indonézia je krajinou s najväčšou moslimskou populáciou na svete, ale žije tu aj nezanedbateľný počet budhistov, kresťanov a ďalšie náboženské menšiny.

21.08.2018 17:47
Indonézia, súd, Meiliana, rúhanie Foto: ,
Budhistka Meiliana, 44-ročná etnická Číňanka z indonézskej provincie Severná Sumatra, sa sťažovala, že zvolávanie k modlitbe z mešity v susedstve, ktoré sa opakuje päťkrát denne, je príliš hlasné. To súd vyhodnotil ako urážku islamu.
debata (6)

Budhistka Meiliana, 44-ročná etnická Číňanka z indonézskej provincie Severná Sumatra, sa sťažovala, že zvolávanie k modlitbe z mešity v susedstve, ktoré sa opakuje päťkrát denne, je príliš hlasné. To súd vyhodnotil ako urážku islamu.

„Povedala niečo, čo bolo urážkou náboženstva, v tomto prípade islamu,“ uviedol hovorca súdu v meste Medan. Žena „prejavila ľútosť a ospravedlnila sa“, dodal.

Politickí aktivisti tvrdia, že prísne protirúhačské zákony sa v Indonézii využívajú na zastrašovanie menšín a porušovanie náboženských slobôd.

Na zvolávanie veriacich používajú reproduktory

Na rozsiahlom súostroví sú stovky tisíc mešít a väčšina z nich pri zvolávaní k modlitbe, ktoré trvá niekoľko minút, používa reproduktory. Niektoré mešity tiež púšťajú dlhšiu verziu, alebo modlitby, ktoré trvajú vyše pol hodiny, čo považuje indonézska rada pre mešity za zbytočné.

V tejto rade zasadá aj indonézsky vicepremiér Jusuf Kalla. V roku 2015 zostavil tím, ktorý mal vyhodnotiť, ako mešity reproduktory využívajú, a regulovať to. Vicepremiér už skôr mešity vyzval, aby reproduktory využívali „rozumne“.

Deväťdesiat percent z 240 miliónov obyvateľov Indonézie sa hlási k islamu, ktorý ale väčšina z nich praktizuje v umiernenej forme. V posledných rokoch tu ale narastajú konzervatívne a ortodoxné interpretácie islamu, čo vyvoláva obavy, že tolerancia a rozmanitosť, ktorými sa indonézsky národ dlho vyznačoval, sa pomaly vytrácajú, napísala agentúra Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #indonézia #budhizmus #rúhanie