Pri západoafrickom pobreží zmizol z radarov ropný tanker

Tanker Pantelena, ktorý pred týždňom zmizol vo vodách pri západoafrickom pobreží, sa považuje za nezvestný. Agentúre AFP to v utorok potvrdili vojenské zdroje Stredoafrickej republiky. Posádku tvorí podľa dostupných správ 17 Gruzíncov a dvaja Rusi. Loď zmizla vo vodách, kde pôsobia námorní piráti.

21.08.2018 18:23
ropný tanker, loď, more Foto: ,
Pred prerušením komunikácie bolo plavidlo v Guinejskom zálive, známom ako pôsobisko pirátov.
debata (6)

Ropný tanker Pantelena zmizol z radarov 14. augusta vo vodách medzi Gabonom a ostrovmi Svätý Tomáš a Princov ostrov, citovala svoj zdroj AFP. Gruzínske ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na tankeri, ktorý plával pod panamskou vlajkou, sa nachádza 17 občanov Gruzínska.

Pred prerušením komunikácie bolo plavidlo v Guinejskom zálive, známom ako pôsobisko pirátov.

Gruzínska vláda oznámila, že sa na vyšetrovaní incidentu podieľa grécka firma Lotus Shipping, ktorej plavidlo patrí, ďalej panamský registračný úrad a tiež britská United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), ktorá koordinuje plavby obchodných lodí v oblasti.

Všetky tohtoročné útoky pirátov sa odohrali práve v Guinejskom zálive

Z údajov Medzinárodného úradu pre námornú dopravu (IMB) vyplýva, že všetky tohtoročné prípady pirátstva sa odohrali práve v Guinejskom zálive. Ohlásených bolo tento rok šesť prepadnutí, avšak nie všetky sú tomuto úradu hlásené.

IMB začiatkom roka v bilančnej správe oznámil, že vlani bolo zaznamenaných 180 prepadnutí obchodných lodí, o rok skôr ich bolo 191. Do zajatia sa dostalo 91 námorníkov, traja členovia posádok prišli o život.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #piráti #severná Afrika #ropný tanker