Záplavy v indickom štáte Kérala majú už 375 obetí

Na najmenej 375 stúpol počet obetí rozsiahlych záplav, ktoré postihli zväzový štát Kérala ležiaci na juhu Indie. V provizórnych táboroch sa v súčasnosti nachádza viac než milión obyvateľov, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

21.08.2018 20:01
India počasie dažde Kérala monzún záplavy Foto: ,
Obyvatelia čistia veci a odpratávajú nánosy bahna po záplavách pred svojím domom na ulici v meste Kochi v juhoindickom štáte Kérala.
debata (1)

Vzhľadom na zmiernenie dažďov počas víkendu mohla armáda za posledných päť dní zachrániť zo zaplavených oblastí a striech budov zhruba 32.000 ľudí. Po tom, ako mnohé domy zaplavilo bahno, sa v provizórnych táboroch nachádza celkove 1,03 milióna ľudí.

„Bola spustená obrovská operácia na vyčistenie státisícov postihnutých domov. Bude trvať minimálne tri až štyri dni, kým sa táto operácia zvládne,“ uviedol komisár pre pomoc v Kérale.

Od začiatku obdobia monzúnových dažďov v máji zahynulo v Kérale dovedna 375 ľudí. Druhé ničivejšie obdobie povodní zasiahlo túto oblasť 8. augusta a vyžiadalo si 223 obetí na životoch, uviedli predstavitelia indického úradu civilnej ochrany.

Indický meteorologický ústav uviedol, že v Kérale od 1. do 20. augusta tohto roka spadlo okolo 760 milimetrov zrážok. Ide o najvyššie množstvo zrážok, ktoré v tomto štáte spadlo v priebehu mesiaca za posledných 87 rokov, informovali miestne médiá.

Hlavný minister štátu Kérala Pinarayi Vijayan povedal, že musí byť vybudovaná „nová Kérala“, pričom škody v dôsledku povodní odhadol na takmer tri miliardy dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #záplavy