Rekordné tempo: Nový most v Janove môže byť o osem mesiacov

Firma Autostrade per l'Italie, prevádzkovateľ zrúteného Morandiho mosta v Janove, by mohla postaviť nový, oceľový most za osem mesiacov.

21.08.2018 21:50
most, janov Foto: ,
Kolaps mosta v talianskom Janove.
debata (7)

Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na výkonnú radu spoločnosti. Rada vyčlenila po nešťastí, pri ktorom prišlo o život 43 ľudí, 500 miliónov eur, okrem iného na pomoc rodinám pozostalých a na stavbu nového mosta.

V projekte sa počíta so zapojením spoločností, dodávateľov a projektantov vrátane zahraničných, uviedla rada. Plán spoločnosti Autostrade per l'Italie ďalej predpokladá „demoláciu terajších zostávajúcich častí mosta a postavenie nového, oceľového mosta na základe najmodernejších dostupných technológií za osem mesiacov od prijatia potrebných povolení,“ uviedla výkonná rada spoločnosti.

Tá po nešťastí vyčlenila z vlastných zdrojov 500 miliónov eur. Podľa plánu, ktorý oznámila už v sobotu, sú peniaze určené rodinám obetí, na stavbu nového mosta, na janovskou dopravu a na zrušenie mýta na niektorých cestách.

Talianska vláda, najmä protestné Hnutie piatich hviezd (M5S), chce firme odobrať koncesiu na prevádzkovanie talianskych diaľníc. Šéf M5S Luigi Di Maio ihneď po zrútení mosta uviedol, že ak sa súkromníci nedokážu o cesty starať, bude to musieť urobiť štát.

Zodpovednosť za pád mosta je predmetom vyšetrovania. Janovský prokurátor Francesco Cozzi v pondelok povedal, že zatiaľ nie sú vyšetrované žiadne konkrétne osoby ani spoločnosti. Paralelné vyšetrovanie vedie komisia ministerstva dopravy, ktoré riadia Danilo Toninelli z M5S.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zrútenie mosta v Janove