Trump je zločinec a naviedol ma na zločin, tvrdí jeho bývalý právnik

Michael Cohen, bývalý osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý je obvinený z rozličných finančných machinácií, uviedol, že od šéfa Bieleho domu by v prípade svojho odsúdenia nikdy milosť neprijal, pretože ho pokladá za "zločinca". Pre rozhlasovú stanicu National Public Radio (NPR) to v stredu povedal Cohenov právnik Lanny Davis.

21.08.2018 22:01 , aktualizované: 22.08.2018 17:20
Michael Cohen Foto: ,
Michael Cohen
debata (33)

„Cohen ma jednoznačne splnomocnil, aby som vyhlásil, že v žiadnom prípade neprijmem milosť od pána Trumpa, ktorý právomoc udeliť milosť využíva spôsobom, akým to ani jeden americký prezident nikdy nerobil,“ povedal Davis.

Davis zároveň obvinil Trumpa, že právomoc „zbavovať ľudí viny“ využíva v prospech svojich „politických kumpánov“, ktorí „spáchali zločiny“, pričom dodal, že „Cohen nemá záujem špiniť si meno milosťou od takého človeka“.

Cohen vyhlásil, že ho prezident naviedol na zločin

Bývalý osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen uzavrel s prokuratúrou dohodu, na základe ktorej by mal vyšetrovateľom poskytnúť informácie o ruskej úlohe v amerických prezidentských voľbách. Na súde sa Cohen výmenou za nižší trest priznal k porušeniu zákona o financovaní volebnej kampane a k bankovým a daňovým podvodom.

Cohenov právny zástupca Lanny Davis vyhlásil, že na spáchanie trestného činu naviedol jeho klienta americký prezident Donald Trump. Trumpov právny poradca Rudy Giuliani uviedol, že obvinenia vznesené voči Cohenovi neobsahujú žiadne obvinenia na adresu prezidenta.

„Dnes vystúpil a svedčil pod prísahou, že ho Donald Trump naviedol, aby spáchal zločin tým, že zaplatil dvom ženám, a to za tým hlavným účelom, aby ovplyvnil voľby,“ uviedol Cohenov právnik Davis. „Ak tieto platby boli zločinom pre Michaela Cohena, tak prečo by ním neboli pre Donalda Trumpa,“ dodal.

Sám Cohen vo svojom priznaní Trumpovo meno nezmienil. Uviedol len, že na pokyn „kandidáta na federálny úrad“ zariadil platby, ktorých cieľom bolo ovplyvniť voľby. Táto formulácia americké médiá zaujala.

„Každý, kto sleduje správy, vie, že konal v Trumpovom mene. Navyše následne počas dňa ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že oným neupresneným politickým kandidátom bol Trump,“ uviedla televízia CNBC.

Oslovení odborníci sa zhodujú, že Cohen dostal radu, aby prezidentovo meno neuvádzal, pretože Trump nie je v kauze vyšetrovanou osobou.

Päťdesiatjedenročný Cohen sa vydal agentom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a pred newyorským súdom pristúpil na dohodu s prokuratúrou. V jej rámci prijme trest väzenia od troch rokov a desiatich mesiacov do piatich rokov a troch mesiacov.

Výšku trestu hodlá sudca vyniesť 12. decembra, výšku kaucie stanovil na 500 000 dolárov.

Cohen sa priznal, že porušil zákon, keď pomáhal s prípravou finančných dohôd o mlčaní dvojice žien, ktoré následne verejne vyhlásili, že mali s Trumpom pomer. Jednou z nich je bývalá pornoherečka Stormy Daniels, ktorej právnik vyplatil 130 000 dolárov výmenou za mlčanie o údajnej sexuálnej afére s Trumpom.

V priznaní k porušeniu zákona o financovaní volebnej kampane Cohen uviedol, že na pokyn „kandidáta na federálny úrad“ zariadil platby, ktorých cieľom bolo ovplyvniť voľby. Meno „kandidáta“ priamo nezmienil.

Ďalšie prehrešky sa týkajú Cohenovej úlohy ako majiteľa taxislužby, na ktorej prevádzkovanie si požičal v banke vyše 20 miliónov dolárov. Vyšetrovanie sa sústredilo na údajne úmyselné nadhodnotenie Cohenovho majetku v snahe získať úver, rovnako ako na to, či príjmy z taxislužby riadne zdanil.

Cohenova dohoda s prokuratúrou môže skomplikovať situáciu prezidenta Trumpa, ktorého volebný tím čelí podozreniu zo spolupráce s Rusmi. Cohen dal opakovane verejne najavo, že je ochotný poskytnúť informácie aj zvláštnemu vyšetrovateľmi Robertovi Muellerovi, ktorý objasňuje predovšetkým údajnú ruskú spoluprácu s Trumpovými ľuďmi. Prezident však opakovane odmieta, že by jeho tím počas volieb akokoľvek s Ruskom spolupracoval, a označuje vyšetrovanie za hon na čarodejnice.

Cohen môže spôsobiť Trumpovi ešte väčšie problémy

Už v novembri sa bude v USA rozhodovať o novom zložení Kongresu. Republikáni možno budú čeliť otázke, či sa prezident pre nich nestáva príliš veľkou záťažou.

Povedie to až k debate o odvolávaní šéfa Bieleho domu? Z právneho hľadiska nie je úplne jasné, či sa dá úradujúci prezident z niečoho obviniť. Cohen však predsa môže spôsobiť Trumpovi ešte väčšie problémy. Nedá sa vylúčiť, že má informácie o kontaktoch prezidentovho volebného tímu s Ruskom. Práve možné prepojenie Trumpovho tábora s Moskvou vyšetruje bývalý šéf FBI Robert Mueller. Cohenovo priznanie je súčasť dohody, ktorú uzavrel s tým, že bude vypovedať o ďalších veciach. Právnikovi stále hrozí viac ako päť rokov väzenia.

"Nezabúdajme, že prokuratúra má množstvo dokumentov z prehliadky Cohenovho úradu, bytu a jeho počítačov. Môže ho pritlačiť, aby sa rozhovoril o Trumpovi. Toto nie je koniec,“ reagoval pre Pravdu politológ Steffen Schmidt z Iowskej štátnej univerzity.

Dvojitý úder pre reputáciu prezidenta

Trump si v utorok musel odtrpieť ďalšiu zlú správu. Súdna porota uznala v ôsmich bodoch obžaloby za vinného Paula Manaforta, bývalého šéfa volebnej kampane vládcu Oválnej pracovne. V desiatich ďalších prípadoch porotcovia nedospeli k zhode. Aj tak však ide o vážne obvinenia ako bankové a daňové podvody.

Manafortov prípad priamo s Trumpom nesúvisí. Ale exšéf prezidentskej kampane, ktorému hrozí 80 rokov za mrežami, bude onedlho čeliť ďalšiemu procesu, ktorý sa týka Muellerovho vyšetrovania. "Simultánne priznanie Cohena a odsúdenie Manaforta je dvojitý úder pre reputáciu a budúcnosť prezidenta. Je to ako Watergate prezidenta Richarda Nixona. Možno ešte horšie,“ uviedol Schmidt.

Podľa experta na americkú politiku z Brookingsovho inštitútu Darrella Westa to však bol veľký deň. Informácie o Cohenovi a Manafortovi delilo len niekoľko minút. "Bol to najhorší deň, odkedy je Trump v úrade. Pre prezidenta bude teraz ťažšie argumentovať, že sú to len falošné správy a honba na čarodejnice. Viacero jeho bývalých najbližších spolupracovníkov je z niečoho vinných,“ pripomenul West.

Republikáni sú z Trumpa nervózni

Podľa Ralfa Michaelsa, profesora práva na Dukeovej univerzite v Severnej Karolíne, začínajú byť republikáni z Trumpa nervózni. "Prezident potrebuje ich podporu v Kongrese. Udalosti týkajúce sa Bieleho domu sa republikánom nepozdávajú. Trump je lákadlom pre ich voličov, ale môže im aj poškodiť. V prípade, že sa voľby do Kongresu skončia pre republikánov zle, stať sa môže čokoľvek,“ pripomenul expert.

Michaels však zároveň upozorňuje na právnu rovinu. "Je to už legálny proces a hovoríme o dôkazoch. Nie je to len politická diskusia,“ tvrdí profesor práva. "Je to špirála, ktorá sa v istom momente stane neovládateľnou. Aby sa Trump zachránil, vždy sa snaží situáciu eskalovať. Napríklad by mohol dať milosť Manafortovi. Ale eskalácia je nestabilná stratégia. V istom momente už nebude mať kam pokračovať. Mnohí pozorovatelia očakávali, že k tomu dôjde skôr. Síce sa to ešte nestalo, ale to neznamená, že ten moment nenastane,“ myslí si Michaels.

Politológ Michael Kraft z Wisconsinskej univerzity pre Pravdu reagoval, že prezident môže tvrdiť, že kým je v úrade, jeho nikto nemôže z ničoho obviniť.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #michael cohen