Facebook a Twitter zmazali stovky falošných účtov z Iránu a Ruska

Spoločnosť Facebook zmazala viac ako 650 stránok, skupín a účtov na sociálnych sieťach facebook a instagram z dôvodu "koordinovaného neautentického správania". Oznámila to s tým, že aktivita spojená s niektorými zmazaným stránkami a účtami vychádzala z Iránu či bola napojená na ruské vojenské tajné služby. Obe tieto skupiny spolu nijako nespolupracovali, podľa Facebooku však využívali podobné taktiky, aby zahmlili svoju totožnosť a činnosť. Zmazanie viac ako 280 účtov napojených na Irán oznámil tiež Twitter.

22.08.2018 06:41
facebook, iPhone Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (22)

„Zakazujeme taký druh správania, pretože chceme, aby ľudia mohli dôverovať spojeniam, ktoré majú na facebooku,“ uviedla spoločnosť na blogu. „Naďalej pokračujeme vo vyšetrovaní a to, čo vieme, sme oznámili vládam USA a Spojeného kráľovstva,“ dodal Facebook.

Terčom dezinformácií vychádzajúcich zo zmazaných účtov a stránok boli podľa spoločnosti používatelia sociálnych sietí v Spojených štátoch, Británii, v Latinskej Amerike a na Blízkom východe.

Napojenie niektorých účtov na iránske štátne médiá sa podľa Facebooku podarilo preukázať z verejne dostupných zdrojov, napojenie na ruské tajné služby vďaka informáciám amerických spravodajských služieb.

Stránky, skupiny a účty napojené na Irán šírili podľa spoločnosti propagandu proti Saudskej Arábii, Izraelu a v prospech Palestínčanov.

Podľa firmy FireEye, ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť a ktorá dala sociálnym sieťam Facebook a Twitter tip na falošné účty, aktivita zmazaných účtov zrejme nebola namierená na ovplyvnenie nadchádzajúcich parlamentných volieb v USA. Mala podľa nej totiž oveľa širší záber.

Facebook tento rok čelil silnej kritike za nedostatočnú ochranu citlivých dát svojich užívateľov či práve pre dezinformačné a manipulačné kampane prebiehajúce na jeho sieti.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Twiitter #falošné správy #dezinformácia