Trump Manaforta chválil, na Cohena nereagoval

Za "dobrého človeka" označil v utorok americký prezident Donald Trump bývalého šéfa svojej volebnej kampane Paula Manaforta, ktorého krátko predtým porota na federálnom súde v štáte Virgínia uznala za vinného v ôsmich z 18 bodov obžaloby. Informovala o tom spravodajská stanica CNN. Podľa nej môže dostať Manafort až 80 rokov väzenia. Termín oznámenia trestu sudca zatiaľ nestanovil.

22.08.2018 06:49
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (1)

„Paul Manafort je dobrý človek, bol s Ronaldom Reaganom, v priebehu rokov bol s mnohými rôznymi ľuďmi. Je mi z toho smutno. Netýka sa ma to,“ povedal Trump po tom, ako vystúpil z lietadla v Západnej Virgíni, kde prišiel na míting.

Trump poznamenal, že Manafortov prípad nemá nič spoločné s údajnou „tajnou dohodou s Ruskom“. Zároveň označil vyšetrovanie údajného ovplyvňovania amerických prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom, vedené špeciálnym prokurátorom Robertom Muellerom, za „hon na čarodejnice“ a „hanbu“.

Pokiaľ ide o Manaforta, súdny proces s ním je prvým v rámci vyšetrovania vedeného špeciálnym prokurátorom Robertom Muellerom.

O exprávnikovi ani slovo

Podľa CNN však Trump nereagoval na otázky o svojom bývalom osobnom právnikovi Michaelovi Cohenovi, ktorý sa v utorok priznal k spáchaniu finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane vrátane vyplatenia peňažných čiastok určených na umlčanie osôb.

Podľa agentúry AP sa Cohen priznal k ôsmim bodom obžaloby vrátane daňových únikov a falošného vyhlásenia pre finančnú inštitúciu. Súd mu vymeria trest 12. decembra. Môže dostať štyri až päť rokov za mrežami.

Cohen, ktorý vypovedal na federálnom súde v New Yorku, uzavrel s prokuratúrou dohodu o vine a treste. Podľa zdrojov stanice CNN sa tento právnik vydal do rúk FBI. Cohen už skôr priznal, že zaplatil 130 000 dolárov pornoherečke Stormy Danielsovej za jej mlčanie o údajnom pomere s Trumpom.

Tento čin by sa podľa spravodajskej stanice BBC mohol považovať za porušenie zákonov o financovaní kampane.

Dohoda o vine a treste môže podľa agentúry Reuters uškodiť prezidentovi Trumpovi. Cohen totiž môže poskytnúť informácie Robertovi Muellerovi, ktorý preveruje možné zasahovanie Ruska do kampane pred americkými voľbami v roku 2016 v prospech Donalda Trumpa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Paul Manafort #zasahovanie do volieb #michael cohen