Bolton: Spojené štáty neuvažujú o uznaní izraelskej anexie Golanských výšin

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa neuvažuje o uznaní izraelskej anexie Golanských výšin. Počas návštevy Izraela to uviedol Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton, ktorého v stredu citovala agentúra Reuters.

22.08.2018 09:27
John Bolton Foto: ,
Americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton.
debata (14)

Izrael okupuje pôvodne sýrske Golanské výšiny od šesťdňovej vojny v roku 1967 a neskôr, v roku 1981, toto územie oficiálne anektoval. Medzinárodné spoločenstvo vrátane USA tento krok doposiaľ neuznalo. Úvahy, že by tak čoskoro mohli urobiť Spojené štáty, sa v posledných mesiacoch objavili na izraelskej strane.

„Počul som, že sa hovorí o tejto myšlienke, ale v americkej vláde sa o nej nevedú nijaké diskusie ani nepadlo žiadne rozhodnutie,“ povedal Bolton.

Washington podľa neho chápe pozíciu Izraela, ktorý tvrdí, že Golanské výšiny pripojil k svojmu územiu. Oficiálny postoj Spojených štátov sa však nemení a Golanské výšiny považujú za Izraelom okupované sýrske územie.

Uznanie anexie je jednou z hlavných tém rozhovorov

V máji tohto roku sa izraelský minister pre tajné služby Jisrael Kac vyjadril, že uznanie anexie Golanských výšin Spojenými štátmi je jednou z hlavných tém rozhovorov medzi Washingtonom a Jeruzalemom. Spojené štáty by – ako vtedy uviedol – mohli prijať príslušné rozhodnutie v priebehu niekoľkých mesiacov.

Nádeje v Izraeli, že by Washington mohol pristúpiť k takémuto kroku, vzrástli po májovom presťahovaní americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema, o ktorom rozhodol prezident Trump.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #anexia #Golanské výšiny