Gozman vyčítal Putinovi, že sa Čechom a Slovákom neospravedlnil za '68

Ruský mimoparlamentný opozičný politik Leonid Gozman vyčítal prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sa na 50. výročie vpádu sovietskych vojsk do vtedajšieho Československa neospravedlnil Čechom a Slovákom za potlačenie Pražskej jari. O kritike hlavy štátu, hoci Gozman Putinovo meno nevyslovil, dnes informoval spravodajský server Newsru.com.

22.08.2018 10:34
Putin Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (60)

„Ruská federácia je právny nástupca ZSSR. Krajina, ktorá pred 50 rokmi vtrhla do Československa, čím pochovala nielen pražskú jar, ale aj nádej na reformovanie komunistického systému,“ napísal Gozman na facebooku a pripomenul, že dôsledkom potlačenia pražskej jari bolo aj zosilnenie represií v Sovietskom zväze, vojna v Afganistane a nakoniec aj sám rozpad ZSSR.

„Táto hanba zostane s nami navždy. Ako s Nemcami Hitlerova hanba a s Američanmi (hanba) Vietnamu. Ale je dôležitá nielen sama minulosť, ale aj vzťah k nej. Ako občan Ruska by som chcel, aby dnes ten, kto riadi krajinu, bez ohľadu na môj postoj k nemu, vystúpil v televízii. Aby sa obrátil na Čechov a Slovákov a požiadal ich o odpustenie za to, čo bolo spáchané pred 50 rokmi (koniec koncov v roku 2006 tento akt internacionálnej pomoci odsúdil!), a obrátil sa na nás všetkých a uistil, že naša krajina nikdy nepodnikne také dobrodružstvo. Takéto hodnotenie minulosti by dovolilo pokojnejšie hľadieť do budúcna, "zdôraznil. "Ale on (Putin) nevystúpil! Nečudujte sa rozširovania NATO a tomu, že nám nezostali spojenci!“ dodal.

Gozman býval na začiatku 90. rokov poradcom liberálneho reformátora Jegora Gajdara, ktorý v tom čase zastával vysoké funkcie v ruskej vláde. Teraz patrí k vedeniu mimoparlamentného Zväzu pravicových síl.

Putin aj Jeľcin sa vyjadrili v minulosti

Putin pri návšteve Prahy v marci 2006 uznal morálnu zodpovednosť Ruska za vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968. „Musím vám povedať úplne otvorene, že samozrejme nenesieme žiadnu právnu zodpovednosť, ale mravná zodpovednosť tu je,“ odpovedal vtedy Putin na otázku. Uviedol tiež, že jeho predchodca Boris Jeľcin nehovoril len za seba, ale v mene celého Ruska, keď v auguste 1993 pri návšteve Českej republiky a Slovenska hovoril, že sa Rusko za inváziu v roku 1968 nemôže ospravedlňovať, lebo nešlo o jeho čin.

„Tento vpád odsudzujeme ako agresiu, ako útok na zvrchovaný, samostatný štát, ako zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí. Nové demokratické Rusko nenesie za túto akciu žiadnu zodpovednosť. Je za ňu zodpovedné bývalé vedenie ZSSR a KSSZ (sovietskej komunistickej strany),“ zdôraznil Jeľcin v Prahe.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #50 rokov od okupácie Československa