Rusi sa vraj pokúsia vyloviť z mora stratenú strelu s jadrovým pohonom

Rusko sa pokúsi zistiť miesto v Barentsovom mori, kam vraj dopadla strela s jadrovým pohonom pri neúspešných skúškach na konci minulého roka. Uviedla to americká televízia CNBC s odvolaním sa na zdroje zo spravodajských služieb. Správa okamžite zaujala aj ruské médiá, oficiálne miesta ju ale doteraz ponechali bez odozvy.

22.08.2018 11:17
Rusko raketa balistická skúška Foto:
Strela s jadrovým pohonom uletela len asi 35 kilometrov, potom sa zrútila do Barentsovho mora.
debata (21)

Existenciu ruských „neviditeľných“ rakiet s jadrových pohonom, neobmedzeným doletom a nepredvídateľnou dráhou letu prvýkrát verejnosti a svetu oznámil prezident Vladimír Putin 1. marca v prejave, vnímanom ako vyvrcholenie kampane pred voľbami, v ktorých bol znovu na ďalších šesť rokov zvolený za hlavu štátu. „Nikto na svete také rakety nemá,“ zdôraznil prezident.

Americké ministerstvo obrany v reakcii na Putinove slová vtedy oznámilo, že vývoj ruských zbraní sleduje a v plánoch na obranu krajiny s nimi počíta. „Vyhlásenie nás neprekvapilo a americký ľud si môže byť istý, že sme plne pripravení,“ ubezpečil Pentagon prostredníctvom svojej hovorkyne.

Strela letela 35 kilometrov, potom sa zrútila

CNBC tvrdí, že strela s jadrovým pohonom uletela len asi 35 kilometrov, kým sa vymkla kontrole a zrútila sa. Podľa spravodajcov chcú Rusi do pátracej operácie v Barentsovom mori zapojiť tri lode, z ktorých jedna má byť vybavená zariadením pre odber rádioaktívnych materiálov. Správa rozviedky sa o prípadnom ohrození ľudí a životného prostredia v dôsledku poškodenia jadrového pohonu rakety vraj nezmienila. Podľa osloveného experta je možné, že k žiadnemu znečisteniu nedôjde, pokiaľ sa strelu podarí vyloviť vcelku.

Už v máji CNBC opäť s odvolaním na svoje zdroje informovala, že počas niekoľkých mesiacov sa nepodarili štyri skúšky ruských striel; najdlhší let trval dve minúty, najkratší len štyri sekundy. Na testoch vraj trval Kremeľ, hoci experti namietali, že strela, vyvíjaná od začiatku tisícročia, sa ešte nezbavila detských chorôb – a po štarte na konvenčné palivo sa jadrový pohon nepodarilo spustiť.

Rusko správu o neúspešných skúškach poprelo

Rusko vtedy správu o neúspešných skúškach poprelo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odporučil novinárom, aby radšej verili prezidentovi Putinovi.

Ten vlani v polovici decembra podpísal neuverejnený výnos o zaradení nových zbraní do zbrojného programu na obdobie rokov 2018 až 2027, pripomenul Interfax.

Zo šiestich nových zbraní, ohlásených v marci Putinom, by podľa spravodajcov mali byť dve schopné nasadenia do roku 2020, poznamenala CNBC.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barentsovo more #test rakety