Sto dní hladovky. Sencov nechce zomrieť, ale zvíťaziť

Každý deň mu v nemocničnej izbe na nočný stolík položia podnos s polievkou, hlavným chodom a kompótom v nádeji, že svoj protest skončí. Ukrajinský režisér Oleh Sencov (42) však svoj zápas odmieta vzdať.

22.08.2018 13:00
debata (32)
Oleh Sencov. Foto: SITA/AP
oleh sencov, krym, rusko, Oleh Sencov.

Rodák z Krymu, ktorého v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za údajný terorizmus, včera naplnil stý deň hladovky. Ňou si chce vynútiť slobodu nielen pre seba, ale pre všetkých 64 Ukrajincov, ktorých podľa Kyjeva Moskva väzní z politických dôvodov.

Sencov prestal prijímať potravu 14. mája. Odvtedy viackrát zopakoval, že je pripravený „zájsť až do konca“. Podľa jeho sesternice Natalie Kaplanovej, ktorá ho navštívila v severosibírskom trestaneckom tábore, je jeho stav „katastrofálny“. „Je to nielen zlé, je to katastrofálne zlé. Takmer nevstáva z postele. Hovorí, že koniec je blízko, a nemyslí tým oslobodenie,“ napísala na sociálnej sieti.

Vášnivého odporcu ruskej anexie Krymu zatkli v máji 2014. V túto sobotu to budú tri roky, čo ho vojenský súd poslal na dlhé roky do väzenia. Podľa rozsudku stál Sencov v roku 2014 za útokmi na krymskú kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko a organizácie Ruské spoločenstvo Krymu, chystal vraj aj bombový útok na Leninovu sochu a bol členom v Rusku zakázanej ukrajinskej nacionalistickej organizácie Pravý sektor. Sencov si vinu nepriznal. Jeho obhajoba tvrdila, že ruské tajné služby si svedectvá proti nemu vynútili mučením jeho údajných komplicov. Sám režisér na procese vyhlásil, že ho mučili v snahe dostať z neho svedectvo proti lídrom majdanu, kyjevskej vzbury, ktorá viedla k pádu promoskovského režimu na Ukrajine.

„Majdan bol hlavný čin, ktorý som v živote vykonal. Ale to neznamená, že som radikál, že som upaľoval príslušníkov Berkutu (špeciálnej jednotky ministerstva vnútra) alebo pil niečiu krv. Vyhnali sme nášho prezidenta zločinca. Keď vaša krajina okupovala Krym, vrátil som sa tam a zaoberal som sa rovnakou dobrovoľníckou prácou ako na majdane. Stretával som sa so stovkami ľudí. Rozmýšľali sme, čo budeme robiť ďalej, ale nikdy som nevyzýval k činom, ktoré by mohli viesť k obetiam, nezakladal som teroristické organizácie a už vôbec som nemal nijaký vzťah k Pravému sektoru,“ citoval z jeho záverečnej reči portál BBC.

Vo svete sa proti vykonštruovanému procesu a drakonickému trestu zdvihla vlna odporu. Na oslobodenie Sencova Moskvu vyzvali EÚ, USA, viacerí štátnici na čele s francúzskym prezidentom a nemeckou kancelárkou až po stovky filmárov a ďalších umelcov z desiatok krajín. Kremeľ je však neústupný. „Povedzte, prosím, čo máme robiť, ak sa filmový režisér, ako bolo dokázané na súde, pripravoval na spáchanie teroristického činu? Máme ho pustiť len preto, že je režisér?“

Moskva zatiaľ odmieta návrhy Kyjeva na výmenu Sencova za Rusov väznených na Ukrajine. Argumentuje tým, že Sencov má ruské občianstvo, ktoré mu pridelili automaticky po anexii ako všetkým ostatným obyvateľom Krymu. Kremeľ minulý mesiac zamietol aj žiadosť o milosť, ktorú napísala Sencovova matka. Vraj o milosť musí požiadať on sám, čo režisér odmieta spraviť.

V krátkom liste, ktorý nedávno zverejnil jeho advokát, sa Sencov poďakoval všetkým za podporu. „Nie som chorý, držím hladovku a nechystám sa s ňou prestať,“ napísal. Jeho advokát Dmitrij Dinze však pre Afiša Daily vyhlásil: „Jeho cieľom nie je spáchať samovraždu alebo zomrieť v hladomorni, ale zvíťaziť. Čiže chce, aby sa jeho podmienky začali plniť.“

Aj preto pred mesiacom, keď už jeho stav začínal byť kritický, zmäkčil podmienky svojho protestu. S lekármi sa dohodol, že denne prijme dve lyžičky nutričnej výživy. Okrem toho dostáva infúzie s obsahom glukózy, minerálov a vitamínov. Podľa ošetrujúcich lekárov však kým nezačne prijímať tuhú stravu, jeho život zostane ohrozený.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #politickí väzni #Krym #Oleh Sencov