Američan už rok sedí v ruskom väzení, kvôli čistidlu

Američan vyučujúci v Rusku angličtinu už rok sedí v moskovskej väznici a hrozí mu až 20 rokov za mrežami pre kúpu čistidla v čínskom internetovom obchode. Colníci totiž zistili v čistiacom prostriedku aj látku, ktorá je v Rusku zakázaná ako omamná, a tak Američan čelí obvineniu z pašovania narkotík. Príbeh Galena Grandstaffa zaujal aj ruskú redakciu BBC.

22.08.2018 13:38
väzenie, väzeň, Gaza, dozorca Foto:
Mužovi hrozí 20 rokov za mrežami pre kúpu čistidla v čínskom internetovom obchode.
debata (20)

Balíček s objednávkou z populárneho čínskeho obchodu doručil Grandstaffovi do bytu na severe Moskvy kuriér vlani v lete. Keď ale balíček otvoril, namiesto objednaného tovaru našli dve fľaše minerálky a časopis colnej správy. Kuriér bol totiž falošný a vykonal „kontrolované doručenie zásielky“. Vzápätí na prahu bytu stálo osem ľudí: colníci, svedkovia, tlmočník a advokát. A výsledkom bolo trestné stíhanie a obvinenie z pašovania omamných látok.

Objednané čistidlo obsahovalo látku γ-butyrolaktón (GBL), ktorá sa používa nielen na výrobu čistiacich prostriedkov, riedidiel či rozpúšťadiel, ale môže byť zneužívaná ako droga či látka povzbudzujúca rast svalov. V tomto bode bývalý hasič Grandstaff svojou svalnatou postavou vzbudil podozrenie colníkov.

„Boli sme v šoku,“ povedala Grandstaffova ruská žena Anna, s ktorou sa oženil v USA v roku 2007. O päť rokov neskôr sa manželia presťahovali do Moskvy, kde sa obaja živili výučbou angličtiny. Podľa Anny si jej muž objednal odstraňovač hrdze, aby dal do poriadku prístroj na domáce pálenie liehovín, ale žiadne omamné látky, ani prostriedky na rast svalov nikdy neoužíval. Závislosť u neho neobjavilo ani lekárske vyšetrenie. Ako koníček pestoval fialky a tiež rád varil. Teraz čaká na rozhodnutie súdu vo väzbe, kde ho podľa obhajcu už dvakrát zmlátili spoluväzni. A z niekdajšej „svalnatej postavy“ už nič nezostalo.

Nejde o jediný prípad

Podľa BBC nejde o prvý prípad s GBL, zakázanom v Rusku od roku 2012. V roku 2014 si priamo GBL objednal vedec Dmitrij Lopatin kvôli výskumu technológie tlače slnečných batérií. Prokuratúra požadovala 11 rokov väzenia, súd ho v júni 2015 poslal na tri a pol roka za mreže.

BBC pripomenula tiež prípady Rusov, ktorí boli vo svojej vlasti odsúdení za to, že si na AliExpresse kúpili okuliare či pero so zabudovanou kamerou, čím si podľa obvinenia zaobstarali zakázané „špeciálne technické prostriedky“ pre sledovanie.

Najznámejším sa stal prípad invalidného roľníka z Kurganskej oblasti, stíhaného podľa rovnakého paragrafu za to, na AliExpresse kúpil pre teľa obojok s čipom umožňujúcim sledovanie satelitnou navigáciou. O absurdnom prípade sa v televíznej besede dozvedel prezident Vladimír Putin, ktorý sľúbil všetko dať do poriadku – a zakrátko vyšetrovatelia stiahli obvinenia a roľníkovi sa ospravedlnili.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #internetový obchod