Experti odporučili rýchlu demoláciu zvyškov janovského mosta

Zvyšky mosta v talianskom meste Janov je potrebné urýchlene odstrániť alebo podložiť podperami, aby sa zabránilo ďalším nešťastiam. Odporučila to skupina technických expertov, na ktorých sa obrátilo talianske ministerstvo dopravy.

22.08.2018 14:22
Taliansko Janov most zrútenie evakuácia Foto: ,
Pohľad na jeden z pilierov diaľničného mosta Morandi pri obytnom dome v Janove. Úrady evakuovali obyvateľov z domov, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti mosta.
debata

Príslušná správa bola odovzdaná krízovému komisárovi, ktorého vymenovala talianska vláda. Odporúčanie sa týka východného úseku mosta; pod ním sa nachádza niekoľko bytových domov, ktoré minulý týždeň evakuovali, informovala agentúra DPA.

V pondelok hasiči prístup do lokality pod východnou časťou mosta úplne uzavreli, takže evakuovaní obyvatelia sa už nemôžu vracať domov po svoje osobné veci. Zo zvyšku mosta sa totiž začalo ozývať podozrivé vŕzganie. Hasiči na tomto úseku taktiež prerušili odpratávacie práce, s ktorými pokračujú na iných miestach v okolí mosta.

Veľká časť Morandiho mosta v Janove sa zrútila 14. augusta počas hustého lejaku, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo viac než 30 osobných i nákladných vozidiel. Tragédia si vyžiadala 43 ľudských životov. Medzi možnými príčinami nešťastia sú nedostatočná údržba mosta či chyby v jeho konštrukcii. Z domov pod mostom evakuovali vyše 600 obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zrútenie mosta v Janove