Kongo schválilo ďalšie metódy experimentálnej liečby eboly

Kongo pre najnovšiu epidémiiu povolilo nasadenie štyroch ďalších experimentálnych spôsobov liečby eboly. Podľa agentúry AP o tom v stredu informovalo konžské ministerstvo zdravotníctva. Nové prípravky ZMapp, Remdesivir, Favipiravir a Regn3450 - 3471 - 3479 majú pomôcť pri potlačení epidémie na severovýchode krajiny, kde bola krvácavá horúčka potvrdená u 75 ľudí.

22.08.2018 16:14
ebola, kongo, vakcína, liečba, experiment Foto: ,
Nové prípravky majú pomôcť pri potlačení epidémie eboly na severovýchode krajiny.
debata

Už pred vyše týždňom schválili úrady použitie experimentálneho prípravku mAb114. Ten bol doteraz podaný desiatim pacientom a podľa ministerstva zdravotníctva sú v dobrom stave. Prípravok Remdesivir vyrábaný americkou spoločnosťou Gilead Sciences bol v utorok podaný pacientovi v meste Beni, dodalo ministerstvo.

Úrady vyhlásili v provincii Severné Kivu epidémiu eboly 1. augusta, nákaza sa následne rozšírila aj do susednej provincie Ituri. U 32 obetí bola krvácavá horúčka preukázaná ako príčina smrti.

Definitívny liek na ebolu neexistuje

Na ebolu, ktorá sa prvýkrát objavila na severe Konga v roku 1976, stále neexistuje definitívne schválený liek. Vírus spôsobuje zvýšenú teplotu, vracanie, hnačku a svalové bolesti, v niektorých prípadoch aj vnútorné a vonkajšie krvácanie. Úmrtnosť na neho môže dosiahnuť až 90 percent, záleží na konkrétnom vírusovom kmeni.

Aktuálna epidémia je v dejinách Konga už desiatou, avšak prvá v konfliktnej zóne. V dôsledku pôsobenia niekoľkých ozbrojených skupín žije v Severnom Kivu vyše milióna ľudí mimo svoje domovy.

Predchádzajúcu epidémiu eboly prekonalo Kongo ešte v júli. Vtedy si choroba na severozápade Konga vyžiadala 54 životov. Zastaviť nákazu sa podarilo vďaka rýchlemu nasadeniu experimentálnej vakcíny firmy Merck. V mestách provincií Severné Kivu a Ituri dostalo od 8. augusta očkovanie proti ebole vyše 1600 ľudí, uviedlo konžské ministerstvo zdravotníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kongo #ebola #experimentálna liečba