Veľký lesný požiar v Plzenskom kraji je uhasený

Lesný požiar v Plzenskom kraji, ktorý vznikol v utorok pred 14:00, už je úplne uhasený. Všetci hasiči sa vrátili na základne. Majiteľka lesa musí zabezpečiť 72-hodinový dozor. Povedal to hovorca hasičov Petr Poncar. Príčina doteraz najväčšieho tohtoročného požiaru lesa v Plzenskom kraji zatiaľ nie je známa. V utorok popoludní tam zasahovalo 32 jednotiek, teda až 130 hasičov, do stredy 15:00 ich tam bola polovica. Nikto nebol zranený.

22.08.2018 16:43
poziar, Jakubov, Lab, hasic, hasici, hasenie,... Foto: ,
Ohniská hasil vrtuľník s vakom na vodu.
debata

„Zásah bol ukončený, všetko je uhasené a preliate vodou. Miesto už bolo odovzdané majiteľke. Tá si musí sama zabezpečiť 72-hodinový dozor a musí tam mať svoju cisternu pre jednotku z Pňovan,“ uviedol Poncar. Všetky jednotky postupne odchádzajú na svoje základne, dodal.

Ohniská ešte v stredu monitorovalo 60 hasičov

Tri oddelené ohniská ešte v stredu monitorovalo vyše 60 hasičov. Oheň sa občas znovu zapálil. Podľa Poncara išlo výhradne o požiar šíriaci sa pod povrchom, ktorý nebol vidieť. „Jednotky používali zmáčadlo, aby sa voda lepšie vsakovala do hĺbky, čo zvýšilo efektivitu hasenia,“ uviedol hovorca. Hasiči popoludní skontrolovali vizuálne aj termokamerou všetky ložiská požiaru.

„Príčinu stále vyšetruje polícia s našimi vyšetrovateľmi,“ povedal. Škoda zatiaľ tiež nie je stanovená. Zástupca majiteľky lesa odhadol zasiahnutú plochu medzi obcami Pňovany a Stříbro na viac ako desať hektárov a škodu na viac ako milión korún (39-tisíc eur).

V utorok bola prerušená vlaková doprava

Hasiči v utorok vyhlásili najvyšší, teda štvrtý stupeň pohotovosti. Ohniská hasil policajný vrtuľník s vakom na vodu i lietadlo hasičskej leteckej služby. Oheň postupoval od lesa za železničnou stanicou v Pňovanoch smerom na Stříbro. Kvôli leteckému haseniu bola v utorok popoludní v oblasti zhruba na šesť hodín vypnutá elektrická trakcia na hlavnej železničnej trati z Plzne na Cheb a do Nemecka. Medzi stanicami Stříbro a Plzeň jazdili náhradné autobusy. Horel smrekový porast. Nešlo o takzvaný korunový požiar, ale prízemný do 30 centimetrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Plzeň #lesný požiar