Rusi ukázali štatistiku zapojenia svojej armády v Sýrii

Ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti YouTube zverejnilo štatistiku svojej účasti na bojových operáciách v Sýrii.

22.08.2018 18:40
Rusko, Sýria, stíhačky Foto:
Ruské stíhačky na lietadlovej lodi Admiral Kuznecov na snímke z novembra 2016.
debata (48)

Zapojilo sa do nich vraj cez 63 000 ruských vojakov vrátane 434 generálov, na bombardovaní sa podieľalo 4 300 príslušníkov raketových vojsk a delostrelectva. Každý štvrtý vojak bol vyznamenaný, uvádza ministerská správa.

Rusko začalo svoje operácie leteckými údermi v septembri 2015. Vlani na jar oznámilo, že v Sýrii pôsobia aj špeciálne sily, ktoré majú navádzať letectvo a likvidovať povstaleckých veliteľov. Iné zapojenia do pozemných operácií Kremeľ poprel, aj keď pripustil straty z radov „poradcov“.

O obetiach vojny na ruskej strane sa dnešná správa ministerstva obrany nezmieňuje. Podľa skorších správ v Sýrii zahynulo 44 ruských vojakov. Médiá ale odhadujú, že skutočný počet je zrejme vyšší, a to prinajmenšom o žoldnierov, ktorí po boku vládnych jednotiek bojujú v pozemných operáciách.

Dnešné informácie ministerstva obrany uvádzajú, že pri úderoch ruských zbraní zahynulo v Sýrii 86 000 bojovníkov teroristických skupín, medzi ktorými bolo 4 500 Rusov alebo občanov iných následníckych štátov ZSSR.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) zahynulo do konca roku 2017 pri ruských náletoch 5 700 civilistov, z toho štvrtinu tvorili deti. Ruské jednotky zabili podľa rovnakého zdroja takmer 4 300 bojovníkov tzv. Islamského štátu a približne 3 900 členov Frontu dobytia Sýrie a ďalších skupín.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria