Cohenovo obvinenie Trumpa je historické (otázky a odpovede)

Je po krk v politickom močiari, o ktorom hovoril, že ho vyčistí. Americký prezident Donald Trump môže čeliť obvineniam z porušenia pravidiel financovania volebnej kampane. Namočil ho jeho bývalý právnik Michael Cohen, ktorý sa pred súdom priznal k nezákonnému postupu.

22.08.2018 20:00
Michael Cohen Foto: ,
Michael Cohen
debata (20)

Čím je výnimočné priznanie Michaela Cohena, že ho Donald Trump navádzal spáchať trestný čin?

Ešte nikdy sa v dejinách USA nestalo, že by niekto obvinil prezidenta z takého protiprávneho postupu pred zvolením za šéfa Bieleho domu. Pre Trumpa, ktorého jeho bývalý právnik označil za komplica, sa začínajú najťažšie chvíle, odkedy je pri moci. Môže čeliť impeachmentu; respektíve ak porota formálne uzná Cohena za vinného a sudca následne vynesie rozsudok o odňatí slobody, prezident sa ocitne jednoznačne v pozícii podozrivého spolupáchateľa.

Ako by vyzeral impeachment?

Impeachment je ústavná žaloba podaná na prezidenta, ktorý závažným spôsobom porušil zákon, čo môže viesť k zbaveniu funkcie. (Podľa slovenskej ústavy podáva žalobu na hlavu štátu NR SR a rozhoduje o nej Ústavný súd.) V Spojených štátoch patrí úloha žalobcu Snemovni reprezentantov, čiže dolnej komore Kongresu USA. Sudcom je fakticky Senát (horná komora), v ktorom je potrebný súhlas dvoch tretín členov, aby prezident musel opustiť Biely dom. Impeachment sa vzťahuje na velezradu, úplatkárstvo alebo iné ťažké zločiny.

Spĺňa protiprávne konanie Trumpa niektorú z podmienok impeachmentu?

Ťažko jednoznačne povedať. Snemovňa reprezentantov by posudzovala argumenty za aj proti. Faktom je, že Trump neporušil prísahu, lebo skutok, ktorý opisuje Cohen, sa stal ešte pred prezidentskými voľbami. Zároveň je otázne, či by sa potrebná väčšina členov dolnej komory Kongresu USA stotožnila s názorom, že išlo o „ťažký zločin“ – aj vzhľadom na to, že ho mal urobiť nie prezident Trump, ale prezidentský kandidát Trump. Na druhej strane by proti nemu mohlo stáť to, že fakticky išlo o vážne porušenie zákona, pretože sa spájalo s jeho snahou stať sa šéfom Bieleho domu, a teda súvisí s jeho funkciou napriek tomu, že ju ešte nevykonával.

Dá sa predpokladať, že republikán Trump bude čeliť impeachmentu, alebo sa mu vyhne?

Členovia Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany zatiaľ vyčkávajú; nedá sa teraz odhadnúť, ako sa nakoniec zachovajú. (Trumpovi by mohlo priťažiť, keby sa Cohenovi rozviazal jazyk pred zvláštnym vyšetrovateľom FBI Robertom Muellerom, ktorý sa zaoberá podozreniami z ruského ovplyvňovania americkej predvolebnej kampane, z ktorej víťazne vyšiel Trump, pričom jeho ľudia mali mať kontakty s Moskvou.) Posun by mohol nastať po novembrových doplňovacích voľbách do dolnej komory Kongresu USA v prípade, že demokrati by získali viac kresiel ako republikáni. Od rozloženia politických síl by záviselo, či by vznikla šanca, aby Snemovňa reprezentantov podala do Senátu ústavnú žalobu na prezidenta.

Keby sa Trump vyhol ústavnej žalobe, hrozí mu iný postih?

Ministerstvo spravodlivosti v minulosti vypracovalo právne posudky na základe platnej legislatívy, pričom dospelo k názoru, že nie je možné trestne stíhať (čiže pohnať pred súd) občana, ktorý vykonáva funkciu prezidenta. Analýzy vznikli v rokoch 1973 a 2000. Doteraz sa však nevyskytol ani jeden prípad, aby sa tento úsudok dal potvrdiť v praxi. Teoreticky je možné, že prokurátor by spísal obžalobu a potom by záviselo od súdu, či by ju prijal, alebo by sa stotožnil s opakovanými argumentmi rezortu spravodlivosti. Po odchode z Bieleho domu by sa však už imunita na Trumpa nevzťahovala – čiže keby prehral voľby na jeseň 2020 alebo keby po znovuzvolení odišiel až o ďalšie štyri roky.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #zasahovanie do volieb #michael cohen