Abú Bakr Bagdádí na novej nahrávke vyzýva stúpencov, aby vytrvali

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila po takmer roku prvú zvukovú nahrávku, na ktorej hovorí jej vodca abú Bakr Bagdádí.

22.08.2018 23:04
Abú Bakr Bagdádí Foto: ,
Abú Bakr Bagdádí na zábere z leta 2014.
debata (5)

Na zázname Bagdádí vyzýva svojich stúpencov, aby vytrvali. Informovala o tom spravodajská agentúra al-Furkan, ktorá pre IS pracuje. Agentúra Reuters uviedla, že sa zatiaľ nepodarilo overiť, či na nahrávke je skutočne Bagdádího hlas.

V roku 2014 sa príslušníkom IS podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a bezmála tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišla teroristická organizácia prakticky o všetky územia, vrátane hlavných bášt – irackého Mosulu a sýrskej Rakky.

Irak vlani v decembri ohlásil definitívnu porážku IS na svojom území, radikáli sa ale stále skrývajú v púštnej oblasti na hranici medzi Sýriou a Irakom a ďalej páchajú krvavé útoky. Práve v tejto oblasti sa zrejme teraz ukrýva aj Bagdádí.

Rusko vlani v júni oznámilo, že vodca Islamského štátu zrejme zahynul v máji pri ruskom nálete pri Rakke. Neskôr ale priznalo, že správu stále preveruje. V septembri potom americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že Bagdádí je stále nažive.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #IS