Hurikán Lane mieri na Havaj, školy a úrady sa zatvárajú

Ničivý hurikán Lane, ktorý sa v priebehu štvrtka priblíži k Havajským ostrovom, prinútil úrady pripraviť sa na masívnu evakuáciu obyvateľov. Až do konca týždňa ostanú zatvorené školy a časť úradov, na jednotlivých ostrovoch sa postupne otvárajú núdzové ubytovacie centrá. Vzdušná masa podľa meteorológov síce mierne slabne, avšak stále bude zrejme nejsilnějím hurikánom, ktorý Havaj zasiahne za viac ako dve desaťročia.

23.08.2018 09:23
hurikán, Lane Foto:
Snímka hurikánu Lane z Medzinárodnej vesmírnej stanice.
debata (1)

Lane počas stredy zoslabol na štvrtú z piatich kategórií a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Podľa Národného centra pre hurikány (NHC) by sa k ostrovu Havaj, známemu aj ako Veľký ostrov, mal priblížiť vo štvrtok popoludní miestneho času (v piatok nadránom SELČ) a dovtedy zrejme zoslabne na hurikán tretej kategórie.

Aj tak však môže podľa meteorológov spôsobiť lokálne záplavy či vysoké vlny ohrozujúce ľudí na pobreží. Úrady preto v niektorých školách či ďalších verejných inštitúciách pripravujú núdzové ubytovne, do ktorých by už v priebehu štvrtka mohli zamieriť obyvatelia potenciálne ohrozených oblastí, najmä na ostrovoch Havaj, Maui, Molokai a Lanai. Obyvatelia ostrova Oahu, na ktorom leží metropola Honolulu, majú vyhlásenú pohotovosť, priamo však podľa súčasného modelu postupu ničivej masy ohrození nie sú.

V núdzových ubytovniach je nedostatok miesta

V núdzových ubytovniach nie je podľa havajského úradu pre mimoriadne situácie dostatok miesta pre všetkých, preto boli obyvatelia mimo oblasť očakávaných povodní vyzvaní, aby od štvrtka zostali doma. Mnohí ľudia sa už v minulých dňoch v očakávaní výnimočnej situácie predzásobili potravinami a vodou.

Americké námornictvo už začalo premiestňovať svoje lode a ponorky z prístavu Pearl Harbor, odkiaľ mieria do bezpečnej vzdialenosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #hurikán