Útočník neďaleko Paríža zabil svoju matku a sestru

Po útoku nožom v mestečku Trappes neďaleko Paríža zahynuli dve ženy. Útočník zabil svoju matku a sestru, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z francúzskeho ministerstva vnútra. Podľa denníka Le Parisien sa potom útočník vyhrážal policajtom a kričal Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký). Polícia oznámila, že muža zneškodnila.

23.08.2018 11:20 , aktualizované: 14:24
francúzsko, polícia, útok, páska, Foto: ,
Útočník sa vyhrážal policajtom a kričal Alláhu akbar. Tí ho potom na mieste zastrelili.
debata (73)

Denník Le Parisien uviedol, že páchateľom bol 35-ročný Kamel S. Podľa televízie BFM-TV sa útočník narodil v roku 1982 a pred dvoma rokmi ho odsúdili za prejavovanie sympatií k terorizmu. Televízna stanica BFM-TV o možnom motíve činu uviedla, že pravdepodobnejšia sa zdá byť možnosť, že dôvodom krviprelievania boli rodinné rozpory.

„Alláhu akbar, či vstúpite, všetkých vás zabijem,“ kričal podľa Le Parisien muž ozbrojený niekoľkými nožmi potom, čo sa zabarikádoval v jednom z domov. Keď nakoniec sám vyšiel a pokračoval vo vyhrážkach, polícia začala paľbu.

K útoku sa prihlásila Extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Amák blízka IS s tým, že útok v meste Trappes, ktoré je súčasťou parížskej aglomerácie, vykonal „bojovník Islamského štátu“. Toto tvrdenie však nepodložila žiadnymi dôkazmi.

Minister vnútra prisľúbil objasnenie tragédie

Minister vnútra Gérard Collomb ocenil rýchly zásah bezpečnostných síl a prisľúbil objasnenie okolností celej tragédie.

Collomb novinárom povedal, že hoci bol útočník z Trappes známy úradom pre obhajovanie terorizmu, „zdá sa, že bol skôr (duševne) narušenou osobou než niekým, kto by dokázal reagovať na výzvu“ IS.

Jeden z obyvateľov Trappes denníka Le Parisien povedal, že sa dotyčný nejaký čas zdržiaval v psychiatrickom zariadení. Dodal však, že išlo o milého muža. „Do mešity veľmi nechodil, mal prácu, poznal som ho od detstva,“ uviedol.

Incident v mestečku Trappes sa už skončil, polícia však požiadala obyvateľov, aby sa miestu vyhýbali a uľahčili tak vyšetrovanie.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok #Paríž #IS