Poľskí vyšetrovatelia si v Rusku obhliadnu trosky vládneho lietadla

Poľskí vyšetrovatelia si budúci mesiac budú môcť v Rusku obhliadnuť trosky niekdajšieho poľského vládneho lietadla, ktoré sa pred ôsmimi rokmi zrútilo pri Smolensku aj s vtedajším poľským prezidentom Lechom Kaczyńským a ďalšími 95 ľuďmi na palube. Oznámili to vo štvrtok ruské úrady, ktoré trosky stroja nevrátili do Poľska, pod zámienkou pokračujúceho vyšetrovania.

23.08.2018 13:08
Lech Kaczynski - havária Foto:
Haváriu pri Smolensku pred 8 rokmi nikto neprežil.
debata (5)

Dodatočné skúmanie agregátov a ďalších prvkov Kaczyńského lietadla za prítomnosti poľských predstaviteľov sa uskutoční v Smolensku od 3. do 7. septembra, povedala agentúre TASS hovorkyňa ruských vyšetrovateľov Svetlana Petrenková. Vyšetrovanie povedú ruskí vyšetrovatelia a kriminalisti.

Lech Kaczyński zahynul v apríli 2010 cestou na pietny akt, pri ktorom si mal v západoruskej Katyni uctiť pamiatku tisícov Poliakov, ktorých popravili Rusi počas druhej svetovej vojny na príkaz diktátora Stalina. Lietadlo, v ktorom bolo 96 vysoko postavených politikov, vojakov a duchovných, sa ale zrútilo pri pristávaní na letisku v Smolensku. Katastrofu nikto neprežil.

V Poľsku je havária vyhranenou politickou otázkou

V Poľsku ide o vyhranenú politickú otázku. Terajšia vládna pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS), na čele ktorej stojí brat zosnulého Lecha Kaczyńského Jaroslaw, sa snaží preukázať, že za prezidentovu smrť nesie vinu vtedajšia liberálna vláda vedená terajším šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Veľa priaznivcov PiS tiež verí sprisahaneckej teórii o atentáte na prezidenta. „Lietadlo Tu-154M zničila vo vzduchu explózie,“ oznámila v apríli vyšetrovacia podkomisia vedená exministrom obrany Antonom Macierewiczom. Podľa opozičných médií ale túto hypotézu nepodporila žiadnymi dôkazmi.

Predchádzajúce vyšetrovanie poľských úradov dospelo k záveru, že nešťastie pri Smolensku bolo leteckou haváriou, zavinenou hlavne zlým počasím a chybami poľskej posádky, ako aj ruských dispečerov na smolenskom letisku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #letecká havária #Lech Kaczyński