Žiadateľom o azyl v Maďarsku už dávajú stravu, uviedol Helsinský výbor

Maďarský helsinský výbor upozornil, že maďarské orgány chcú nechať vyhladovať v tranzitných zónach už ôsmeho žiadateľa o štatút utečenca.

23.08.2018 18:36
plot, Maďarsko, hranice, migranti, Balkánska cesta Foto: ,
Maďarská polícia hliadkuje pri obci Gara na maďarsko-srbskej hranici, ktorá bola opevnená aj druhým plotom.
debata (29)

Po spôsobení pobúrenia na domácej i medzinárodnej scéne našiel prisťahovalecký úrad v Maďarsku „medzeru v platnom práve“, aby poskytol stravu všetkým žiadateľom o azyl zadržiavaným v takzvaných tranzitných zónach na južných hraniciach. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság o tom informoval vo štvrtok Maďarský helsinský výbor.

V utorok táto ľudskoprávna organizácia na Facebooku upozornila, že maďarské orgány chcú nechať vyhladovať v tranzitných zónach už ôsmeho žiadateľa o štatút utečenca. Helsinský výbor pohrozil podaním sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Malo ísť o ženu z Afganistanu, ktorá prežila mimoriadne utrpenie počas úteku zo svojej vlasti. Maďarské úrady podľa Helsinského výboru rozhodli, že táto cudzinka nie je oprávnená na azyl, dokonca v zmysle zákona nemá nárok ani na „dva rožky“.

Výbor označil najnovší vývoj situácie za pozitívny, súčasne však upozornil, že bez úpravy zlých a neľudských právnych noriem zostáva naďalej neistota a riziko vyhladovania utečencov. Maďarský helsinský výbor vo vyhlásení zdôraznil, že aj tento prípad ukazuje, že civilná kontrola vládnej moci je nutná.

Helsinský výbor na sociálnej sieti v utorok avizoval, že sa obráti na štrasburský súd, ktorý podľa jeho vyjadrenia už v siedmich prípadoch trýznených a vyhladovaných utečencov vyzval Maďarsko, aby im poskytlo stravu. „Aj v tomto prípade očakávame podobnú výzvu,“ napísal výbor.

Maďarský prisťahovalecký úrad pôvodne v stredu uviedol, že medzinárodné organizácie a inštitúcie Európskej únie priebežne monitorujú tranzitné zóny. Prisťahovalecké a cudzinecké zákony sú podľa neho v súlade s nariadeniami a smernicami Únie, preto je vylúčené, že by boli porušené právne normy EÚ.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #vyhladovanie #migranti