Španielsko vrátilo do Maroka migrantov, ktorí v Ceute útočili na policajtov

Španielsko poslalo späť do Maroka 116 migrantov, ktorí v stredu prekonali oplotenie oddeľujúce Maroko od španielskej severoafrickej enklávy Ceuta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu španielskeho ministerstva vnútra.

23.08.2018 21:51
ceuta, migranti Foto: ,
Migranti v španielskej enkláve Ceuta.
debata (20)

Šesť metrov vysoké oplotenie z ostnatého drôtu sa pokúsili prekonať stovky migrantov, na španielsku pôdu sa dostalo 118 z nich. Migranti pri týchto pokusoch poleptali kyselinou a nehaseným vápnom dovedna siedmich policajtov.

Polícia identifikovala všetky tieto osoby a pred začatím procesu ich vyhostenia im poskytla právnu a lekársku pomoc, čo migranti prijali, uviedol hovorca rezortu vnútra. Dodal, že dvom migrantom povolili v krajine zostať, keďže šlo o mladistvé osoby.

Hovorca neskôr uviedol, že všetci migranti boli informovaní o tom, že majú právo v krajine požiadať o azyl, ale nikto z nich túto ponuku neprijal.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tento rýchly návrat migrantov do Maroka kritizovala a vo vyhlásení uviedla, že v takom rýchlom konaní „je zložité zaručiť individuálny prístup so všetkými zárukami“. Organizácia spresnila, že v takom krátkom čase je zložité poskytnúť kvalitnú právnu pomoc i tlmočníkov a určiť potenciálnych žiadateľov o azyl.

Hraničné oplotenie okolo Ceuty a ďalšej španielskej enklávy Melilla sa pokúšajú každoročne zdolať tisíce subsaharských migrantov žijúcich nelegálne v Maroku. Ich cieľom je dostať sa takto na územie Európskej únie bez toho, aby sa museli vydať na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Maroko #migranti #Celta