Trump sa bráni alternatívnou realitou

V apríli ešte tvrdil, že netuší, odkiaľ pochádza 130-tisíc dolárov, ktoré jeho právnik Michael Cohen vyplatil pornohviezde Stormy Daniels za to, že si svoj pikantný príbeh nechá pre seba. Po pol roku šéf Bieleho domu hovorí úplne inak. Potom, čo Cohen v utorok pred súdom priznal, že na pokyn svojho šéfa mastnou sumou umlčal nielen Stormy Daniels, ale aj modelku Playboya Karen McDougalovú, ktoré tvrdia, že mali pomer so ženatým Donaldom Trumpom, prezident USA pripustil, že peniaze pochádzali od neho.

24.08.2018 06:50
TRUMP Foto: ,
Silueta Donalda Trumpa na pozadí okna v Bielom dome. Prezident priznal, že peniaze na umlčanie dvoch žien, ktoré tvrdia, že s ním mali sex, boli od neho.
debata (12)

„Deň po tom, čo triumfovala pravda a fakty, Amerika je späť vo svojej alternatívnej realite,“ komentovala Trumpov obrat televízia CNN. Cohen, ktorý uzatvoril dohodu o vine a treste, na súde priznal, že peniaze obom ženám vyplatil okrem iného aj z podvodne získanej hypotéky, aby si v čase vrcholiacej volebnej kampane vynútil ich mlčanie o Trumpových prehreškoch. Na prevod peňazí cez fingované firmy ho naviedol Trump, tvrdí trestne stíhaný advokát. Podľa amerických žalobcov ide o porušenie zákonov o financovaní volebnej kampane, pretože výdavky bezprostredne sa vzťahujúce k voľbám sa neobjavili v úradne preverovaných výkazoch.

„Boli odo mňa,“ povedal Trump v interview, ktoré odvysielala jemu blízka televízna stanica Fox News. Pred šiestimi mesiacmi na novinársku otázku, či vie, kde vzal Cohen peniaze na vyplatenie Stormy Daniels, šéf Bieleho domu odpovedal kategoricky: „Neviem.“

Trump však naďalej tvrdí, že o finančnej transakcii vopred nevedel. „Dozvedel som sa to až potom,“ povedal pre Fox News. „Peniaze nepochádzali z financovania kampane… neboli to peniaze na kampaň, boli moje,“ vyhlásil. „Keď som sa o tom (o Cohenovom priznaní) dozvedel, moja prvá otázka bola – čerpali sa (peniaze) z kampane? Potom by to bol trocha problém. Ale z kampane neboli, čo je skvelé, nebolo to ani porušenie pravidiel,“ dodal.

Prezidentovo nové vyhlásenie je v úplnom rozpore s tým, čo Cohen vypovedal pod prísahou na newyorskom súde. Podľa neho Trump ho platbou pre Stormy Daniels a McDougalovú poveril, aby zvýšil svoje šance vo voľbách. Spresnil tiež, že platbu mu uhradila Trump Organisation, spoločnosť zastrešujúca prezidentov biznis. Prezident vyplatenie peňazí už v máji priznal, pletky s oboma ženami však naďalej popiera.

Žalobcovia v Cohenovej kauze sa na rozdiel od šéfa Bieleho domu domnievajú, že vynaložené prostriedky sa kampane týkali. Mali byť evidované, pretože mali zabrániť škandálu poškodzujúcemu Trumpa v súboji s protikandidátkou Hillary Clintonovou.

Cohen si na súde priznal vinu v ôsmich bodoch obžaloby. Na základe dohody s prokurátormi môže pri decembrovom vynesení rozsudku očakávať trest znížený zo 65 rokov na päť a štvrť roka. Cohenov obhajca Lanny Davis však argumentuje, že ak jeho mandant spáchal zločin, na ktorý ho naviedol Trump, tak prečo by mal pykať len on sám?

Trumpa ako úradujúceho prezidenta nemožno postaviť pred riadny súd. Jeho vinu by mohol posudzovať jedine Kongres prostredníctvom procesu impeachmentu. Vyšetrovanie by však muselo preukázať, že peniaze obom ženám za mlčanie dal nie za účelom ochrany osobnej reputácie, ale s cieľom nepoškvrniť svoj imidž prezidentského kandidáta.

Na otázku Fox News, či sa neobáva, že demokrati, ak po novembrových kongresových voľbách ovládnu Snemovňu reprezentantov, môžu proti nemu spustiť proces impeachmentu, Trump odpovedal so sebe vlastným sebavedomím: „Neviem, ako by ste mohli odvolať niekoho, kto robí takú veľkolepú prácu. Keby ma odvolali, myslím, že trhy by sa zrútili.“

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #michael cohen