Manželka obvinila českého expremiéra Paroubka z miliónových nelegálnych príjmov

Manželka bývalého českého premiéra Jiřího Paroubka prišla vo štvrtok s vážnym obvinením na adresu svojho muža, od ktorého vlani odišla. Paroubek mal podľa nej miliónové nelegálne príjmy, informoval server Novinky.cz.

24.08.2018 06:46 , aktualizované: 17:02
Jiří Paroubek Foto: ,
Jiří Paroubek.
debata (56)

Niekdajší šéf vlády ČR a bývalý predseda Českej strany sociálnodemokra­tickej (ČSSD) sa k tvrdeniam manželky Petry, ktoré odzneli v programe servera Seznam Zprávy, odmietol vyjadriť. Manželia Paroubkovci medzi sebou vedú súdne spory.

„Nebudem hovoriť, odkiaľ tie finančné zdroje sú, alebo na čo sa spotrebovávali,“ uviedla Paroubková na adresu údajných manželových nezákonných príjmov. Uviedla, že pôvod peňazí aspoň sčasti pozná, ale neprezradí ho kvôli obavám o svoj život.

Paroubková môže podľa vlastných slov svoje tvrdenia aspoň čiastočne podložiť dôkazmi, napríklad nahrávkami či manželovým predvolebným denníkom z roku 2014.

Nekonkretizovala pritom, o akých sumách sa dá v tejto súvislosti hovoriť, keďže je to podľa nej ťažké stanoviť. „Ale sú to určite veľké čiastky, miliónové čiastky,“ dodala Paroubková.

Expremiér dlhodobo popiera, že by mal akékoľvek neoficiálne príjmy alebo utajovaný majetok. Paroubek, citovaný portálom iRozhlas napokon reagoval na obvinenie manželky: "Musí uviesť, v ktorých bankách sú tie peniaze, na ktorých účtoch.“ V súvislosti s októbrovými voľbami do Senátu ČR, v ktorých kandiduje Paroubek ako nezávislý v Ostrave, pripomenul, že "je šesť týždňov do hlasovania a moja manželka vie, že kandidujem“. Vraj preto to neberie vážne.

Bývalý šéf ČSSD vymenil na poste premiéra Stanislava Grossa v apríli 2005, a zotrval na ňom asi jeden a pol roka. Ako poslanec parlamentu pôsobil od júna 2006 do augusta 2013. S Petrou sa oženil v novembri 2007 a majú osemročnú dcéru Margaritu. Súžitie s manželom charakterizuje Petra ako „veľmi ťažké hlavne z psychickej stránky“. Vraj dostala strach predovšetkým v súvislosti s kauzou poslanca a hajtmana Stredočeského kraja Davida Ratha v roku 2012. Podľa nej však manželove príjmy nemajú priamu súvislosť s touto kauzou, ale vtedy si uvedomila, ako „hlboko môže ísť polícia“. Podľa jej tvrdenia polícia jej v minulosti ponúkla spoluprácu pri preverovaní manžela, ale to odmietla.

„Nielen kvôli dcére, aby mala otca niekde na Pankráci, ale aj kvôli trvajúcim obavám o život,” vyhlásila manželka Paroubka s poukázaním na „veľkých hráčov“ v pozadí na českej politickej scéne.

Zmenu pohľadu na manžela, o ktorom v minulosti napríklad vyhlásila, že má „sexy mozog", a na verejnosti ho niekoľkokrát obhajovala, zdôvodnila mozgovou príhodou, ktorú prekonala. „Vtedy som skoro zomrela, prehodnotila som celý svoj život," vysvetľovala Petra citovaná serverom Novinky. Podľa nej chorobu spôsobil stres, ktorému bola vystavená vedľa často vraj až paranoidného manžela. Dnes sa však cíti už dobre, o čom svedčia výsledky odborných vyšetrení. Na druhej strane Paroubek v minulosti spochybňoval hlavne Petrino duševné zdravie, ktoré je o. i. súčasťou pokračujúceho rozvodového súdneho sporu Paroubkovcov.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Paroubek