USA už čoskoro prestanú lietať k ISS na Sojuzoch, povedal Pence

Americký viceprezident Mike Pence vo štvrtok pri návšteve Kennedyho vesmírneho strediska v Houstone predpovedal skoré ukončenie spolupráce s Ruskom pri cestách astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Stav, kedy sú americké posádky nútené využívať na dopravu na obežnú dráhu ruské dopravné rakety, "veľmi skoro skončí," povedal Pence.

24.08.2018 09:59
Meteor M, roskosmos, raketa, družica Foto: ,
Štart ruskej rakety Sojuz.
debata (61)

„Viac ako sedem rokov sme boli nútení lietať do kozmu autostopom,“ povedal viceprezident. Mnohí Američania podľa neho ani nevedia, že za dopravu na ISS Spojené štáty Rusku platia. Jedno miesto v dopravnej lodi Sojuz stojí 82 miliónov dolárov.

Americké stroje začnú lietať do kozmu možno už budúci rok

„Sľubujem vám, že čoskoro, veľmi skoro budú americkí astronauti lietať do vesmíru na amerických raketách, ktoré budú štartovať z územia USA,“ povedal Pence a pripomenul projekty pilotovaných letov Dragon spoločnosti SpaceX a CTS-100 Starliner firmy Boeing. Očakáva sa, že štartovať na obežnú dráhu s posádkou začnú už budúci rok.

Spoliehať sa na ruské rakety Sojuz boli Američania nútení po ukončení projektu raketoplánov v roku 2011. Odvtedy lietali astronauti na ISS výhradne na ruských strojoch.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) #Mike Pence