Juhokórejskej exprezidentke Pak Kun-hje zvýšili trest na 25 rokov

Odvolací súd v Soule zvýšil v piatok trest pre bývalú juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje na 25 rokov. Musí taktiež zaplatiť 20 miliárd wonov (15,3 milióna eur), informovala agentúra Jonhap.

24.08.2018 10:18
Pak Kun-hje Foto: ,
Odvolací súd v Soule zvýšil v piatok trest pre bývalú juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje (vľavo) na 25 rokov.
debata

V apríli uznal súd 66-ročnú exprezidentku za vinnú zo zneužitia moci a ďalších korupčných trestných činov, za ktoré jej vymeral 24 rokov väzenia a pokutu 18 miliárd wonov (približne 14 miliónov eur).

Prokuratúra požadovala sprísnenie jej trestu na 30 rokov väzenia a pokutu 118,5 miliardy wonov (vyše 91 miliónov eur). Prokuratúra argumentovala, že ju nenáležite oslobodili spod niektorých obvinení.

Proces s bývalou prezidentkou, ktorá čelila 18 bodom obžaloby vrátane korupcie, vydierania, zneužívania funkcie či vyzradenia štátnych tajomstiev, sa začal vlani v máji.

Podľa obžaloby sa Pak Kun-hje tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním. Exprezidentka obvinenia odmietala ako politicky motivované.

Pôsobenie Pak Kun-hje vo funkcii prezidentky sa skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Bola prvou ženou na tomto poste v dejinách Južnej Kórey a súčasne prvou zosadenou hlavou tohto štátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Južná Kórea #Pak Kun-hje #zneužitie právomocí