Vydavateľ National Enquirer vypovedal o Trumpových záletoch

Americkí vyšetrovatelia sľúbili beztrestnosť vydavateľovi bulváru National Enquirer Davidovi Peckerovi za to, že policajtom poskytol informácie o platbách za mlčanie, ktoré dostali údajné milenky Donalda Trumpa. Vo štvrtok to napísal denník Wall Street Journal. Peckerove noviny vyplatili jednej zo žien značnú sumu za príbeh o jej pletkách s Trumpom, ktorý však nikdy nevydali.

24.08.2018 10:33
trump, alabama, obamacare Foto: ,
Donald Trump.
debata (6)

Pecker je dlhoročným blízkym priateľom Trumpa a Michaela Cohena, bývalého prezidentovho právnika, ktorý v utorok o pozadí transakcie vypovedal pred súdom v New Yorku. Trump údajne Cohenovi pred voľbami v roku 2016 nariadil, aby nechal zaplatiť státisíce dolárov pornohviezde Stephanii Cliffordovej a modelke Karen McDougalovej. Prezident pomer s oboma ženami popiera.

Podľa Wall Street Journal sa už Pecker s vyšetrovateľmi stretol a poskytol im informácie výmenou za beztrestnosť. Jeho vydavateľstvo sa na odovzdaní peňazí podieľalo, aby pomohlo zabezpečiť ich mlčanie. Príbeh McDougalovej Pecker priamo kúpil, ale na žiadosť Cohena nepublikoval.

Sumy, ktoré Cohen za mlčanie vyplatil, mu nahradila spoločnosť Trump Organisation, ktorá zastrešuje Trumpov biznis. Prezident tvrdí, že financie pochádzali z jeho vrecka a nie z volebných fondov.

Pecker údajne v redakcii ukrýval dokumenty s kompromitujúcimi informáciami nielen na Trumpa, ale aj na iné americké celebrity. Agentúra AP napísala, že obsah sejfu bol veľkým zdrojom Peckerovho vplyvu. S pomocou citlivých informácií Pecker rad ľudí ovládal a vynucoval si ich priazeň.

Keď však vyšlo najavo, že jeho bulvár hral dôležitú úlohu v umlčaní údajných Trumpových mileniek, dostal podľa AP Pecker strach, že sa obsah tajného sejfu môže obrátiť proti nemu. Niekoľko týždňov pred Trumpovou inauguráciou v januári 2017 dokumenty z úkrytu odstránil a buď ich zničil alebo ukryl inde, uviedla agentúra.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump