Západ Česka zasiahlo zemetrasenie

Oblasť západných Čiech zasiahlo v noci na piatok zemetrasenie, ktoré malo podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) magnitúdu 3,5.

24.08.2018 11:40
debata (1)

K otrasom podľa tohto zdroja došlo o 01:36 h SELČ, vychádzali z hĺbky osem kilometrov a ich epicentrum bolo zhruba štyri kilometre severovýchode od mesta Luby, informovalo EMSC na svojej webstránke.

Trochu iné údaje uvádza Geofyzikálny ústav Akadémie vied ČR. Podľa jeho zatiaľ len predbežných meraní malo zemetrasenie magnitúdu len 3,2, vychádzalo z hĺbky 6,65 kilometra a jeho epicentrum ležalo pri meste Nový Kostel.

K týmto citeľným otrasom došlo v regióne Chebsko a Sokolovsko. Práve tam sa v máji tohto roka vyskytol seizmický roj s maximálnou magnitúdou 3,8, uviedol ďalej geofyzikálny ústav. Dodal, že piatkové zemetrasenie je tak zrejme dozvukom práve tejto májovej aktivity.

Najsilnejšie otrasy sa v Chebsku vyskytli na prelome rokov 1985 a 1986, keď dosiahli silu 4,6 stupňa a vznikali trhliny v stenách alebo sa zrútili komíny na domoch. Posledné silnejšie otrasy s magnitúdou 4,3 sa v tejto oblasti vyskytli v roku 2014.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zemetrasenie