Ulicami Kyjeva hrmeli tanky, Ukrajinci na prehliadke ukázali armádne novinky

Centrom Kyjeva na výročie nezávislosti Ukrajiny pochodovalo zhruba 4500 vojakov s 250 kusmi techniky.

24.08.2018 12:28
debata (313)
Vojenská prehliadka v Kyjeve. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Kyjev, prehliadka Vojenská prehliadka v Kyjeve.

Slávnostnú vojenskú prehliadku zahájili veteráni bojov s proruskými separatistami na východe krajiny. Prezident Petro Porošenko zdôraznil, že „kompas nášho štátu neochvejne mieri na Západ“, a kritizoval pravoslávnu cirkev, ktorá je podľa neho podriadená Moskve a schvaľuje „hybridnú vojnu, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko Vladimira Putina“.

Moskva stále popiera, že by sa zapojila do konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si od jari 2014 vyžiadal viac ako 10 000 obetí.

„Nezabudneme na hrdinov padlých v boji proti ruskej agresii. A neodpustíme,“ vyhlásil Porošenko. Ohlásil tiež, že na jeseň predloží parlamentu návrh zakotviť v ústave smerovanie krajiny do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

„Bez nezávislej a európskej Ukrajiny by mieru v Európe bolo menej. Vojna proti Ukrajine je súčasťou plánu Kremľa rozvrátiť Európsku úniu a NATO, kam neodvratne smerujeme. Ukrajinská armáda, jedna z najsilnejších v regióne, nepochybne posilní východné krídlo NATO,“ vyhlásil ukrajinský prezident. Hranica civilizovanej Európy podľa neho vedie na severe a východe Ukrajiny.

Ukázali novinky

Pozemnú prehliadku sprevádzala po rokoch aj letecká časť. Armáda sa pochválila novými zbraňami, medzi ktorými boli americké protitankové rakety Javelin, kolesové húfnice Bohdana spĺňajúce parametre NATO, taktické rakety Hrom-2 či modernizovaný tank T-84 Jatagan s delom umožňujúcim použitie munície NATO. Centrom Kyjeva prvýkrát pochodovali ženské útvary – kadetky a spojárky.

Vojenská prehliadka v Kyjeve.
Vojenská prehliadka v Kyjeve.
+8Vojenská prehliadka v Kyjeve.

„Sláva Ukrajine, hrdinom sláva!“ zvolal moderátor ukrajinskej televízie nový armádny pozdrav, ktorý vystriedal pozdrav „Nazdar, súdruhovia“ zo sovietskych čias. Ruské médiá zdôrazňujú, že nový pozdrav používali ukrajinskí nacionalisti, bojujúci počas vojny po boku nacistického Nemecka.

Dym a americký revízor

„Dymiace tanky a revízor z USA,“ napísal ruský denník Gazeta.ru v narážke na poruchu tanku Jatagan počas nácviku prehliadky a na prítomnosť poradcu amerického prezidenta Johna Boltona medzi zahraničnými hosťami v Kyjeve.

Expert ruskej agentúry RIA Novosti upozornil, že Ukrajina v zásade predvádza starú sovietsku techniku ​​a „atrapy“ nových zbraní, ktorých vývoj ešte nemohla dokončiť. „Vojenský a politický účinok takejto prehliadky je absolútne nulový. Technika vyrábaná pred 30 rokmi nemôže nikoho prekvapiť,“ vyhlásil Igor Korotčenko.

313 debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #Kyjev #Ukrajina