Merkelová: Gruzínsko do NATO tak skoro nevstúpi

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok pri návšteve Tbilisi dala najavo, že so skorým vstupom Gruzínska do Severoatlantickej aliancie nemožno počítať. Za dôvod označila spor s Ruskom o separatistické provincie Abcházska a Južného Osetska, ktorých nezávislosť Moskva po krátkej vojne s Gruzínskom pred desiatimi rokmi uznala. Podľa Tbilisi ide o "okupované územia", na ktorých sú ruskí vojaci.

24.08.2018 12:58
Angela Merkelová, gruzínsko Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na návšteve Gruzínska.
debata (30)

„Musíme byť čestní a poctivo povedané nevidím možnosť rýchleho prijatia Gruzínska do NATO. V súvislosti s Abcházskom a Južným Osetskom nemôžeme hovoriť o rýchlom vstupe Gruzínska do NATO. Každopádne také je stanovisko Nemecka a to sa nezmení,“ povedala Merkelová pri stretnutí so študentmi počas druhého dňa návštevy v gruzínskom hlavnom meste.

Kancelárka tiež vyhlásila, že Abcházsko a Južné Osetsko sú súčasťou Gruzínska, a porušenie územnej celistvosti Gruzínska označila za „najhrubšiu nespravodlivosť“. Na otázku jedného zo študentov, či má problém s výrazom okupácia, pripustila, že ide o okupáciu pätiny Gruzínska.

Merkelová dodala, že na túto otázku sa pozerá aj v kontexte situácie na Ukrajine. Tá sa tiež usiluje o členstvo v NATO, ale je v spore s Ruskom o anektovaný Krym a o povstalcami ovládanú časť Donbasu.

„Nemecko si želá dobré vzťahy s Ruskom“

„Rusko je dôležitou krajinou vo svete a Nemecko si želá dobré vzťahy s Ruskom,“ uviedla kancelárka a uistila, že „Európska únia a NATO nie sú nepriateľmi Ruska“.

Merkelová vysvetlila, že Nemecko, ktoré postupne obmedzuje spotrebu uhlia, nevyhnutne potrebuje zemný plyn a preto podporuje stavbu nového plynovodu Nord Stream 2, ktorý má po dne Baltského mora prepravovať surovinu z Ruska. Ako poznamenala, dodávky plynu z Ruska sú lacnejšie ako z iných krajín. Súčasne poprela, že by nový plynovod urobil Nemecko závislým na Rusku.

Americký prezident Trump plynovod kritizoval

Americký prezident Donald Trump plynovod Nord Stream 2 kritizoval v súvislosti s obrannými výdavkami v rámci NATO. „Chránime Nemecko, chránime Francúzsko, chránime všetky tieto krajiny a mnohé z nich idú, uzavrú dohodu o plynovode s Ruskom a platia miliardy dolárov do ruskej pokladnice. My ich máme chrániť proti Rusku, ale oni platia Rusku miliardy dolárov,“ vyhlásil Trump pri schôdzke s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom pred júlovým summitom NATO v Bruseli.

Kritici plynovodu tvrdia, že tento projekt Ukrajinu, cez ktorú doteraz prúdi väčšina ruského plynu do západnej Európy, pripraví o kľúčovú páku na východného suseda, ako aj o príjmy z tranzitu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Gruzínsko #Angela Merkelová