Mohutný lesný požiar v Nemecku je už z veľkej časti pod kontrolou

Stovkám nemeckých hasičov sa poradilo v piatok dostať z veľkej časti pod kontrolu mohutný lesný požiar v spolkovej krajine Brandenbursko. Agentúru DPA o tom informoval brandenburský minister vnútra Karl-Heinz Schröter.

24.08.2018 13:13
Nemecko požiar les hasič Foto: ,
Rozsiahly lesný požiar neďaleko obce Klausdorf asi 85 km južne od Berlína.
debata

Vo štvrtok večer museli urýchlene evakuovať obyvateľov troch obcí približne ležiacich 50 kilometrov južne od Berlína po tom, ako sa lesný požiar v oblasti rozšíril medzičasom na územie s rozlohou asi 400 hektárov. Svoje domovy muselo opustiť viac ako 500 ľudí.

Polícia uviedla, že hasenie plameňov komplikuje stará munícia z druhej svetovej vojny, ktoré je stále v zemi v lesoch a mohla by v dôsledku požiaru explodovať.

Miestny poslanec Christian Stein informoval, že k niekoľkým detonáciám aj došlo a do týchto oblastí hasičov nepustili. Plamene sa tam snažili uhasiť pomocou helikoptér.

V noci na piatok vietor privial dym až do Berlína, kde v niektorých štvrtiach úrady vyzvali obyvateľov, aby si zatvorili okná.

Nemecko má za sebou jedno z najteplejších letných období v dejinách sprevádzané aj v Brandenbursku mimoriadnym suchom. To je teraz živnou pôdou pre lesné požiare, ktorých riziko je v celom Nemecku mimoriadne vysoké.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lesný požiar