Vykopú Franca? Kosti diktátora sa majú sťahovať

Štyridsaťtri rokov po smrti španielskeho diktátora Francisca Franca schválila menšinová socialistická vláda návrh na exhumáciu jeho pozostatkov z memoriálneho komplexu neďaleko Madridu.

24.08.2018 13:54 , aktualizované: 16:59
Francisco Franco, Španielsko Foto: ,
Francov priaznivec v Údolí padlých, kde je diktátor pochovaný.
debata (12)

„Francova hrobka je neúctou k obetiam, ktoré sú v Údolí padlých pochované,“ vyhlásila vicepremiérka Carmen Calvová po zasadaní vlády.

Nový socialistický premiér Pedro Sánchez krátko po príchode k moci sľúbil, že jeho kabinet presunie pozostatky Franca, ktoré po jeho úmrtí v novembri 1975 spočinuli v monumentálnych kulisách spormi opradeného pamätníka s názvom Údolie padlých. Monument, ktorému dominuje 154 metrov vysoký kríž, dokončili v roku 1959 z iniciatívy Franca. Pamätník tesali do skaly aj stovky politických väzňov. Celý mohutný areál zaberá bezmála 14 štvorcových kilometrov.

Predstavou diktátora bolo, že keď pri sebe budú pochovaní frankistickí vojaci aj ich republikánski protivníci, tak sa ľahšie zahoja jazvy krvavej občianskej vojny. Tú pučom proti republikánskej vláde rozpútal v roku 1936 práve Franco a bratovražedné boje si do konečného víťazstva fašistov v roku 1939 vyžiadali životy až pol milióna ľudí.

Socialisti oživili debatu o tom, či by Franco mal spočívať v Údolí padlých, ihneď po tom, čo pri vládnom kormidle v júni nečakane nahradili ľudovcov. „Je to niečo nepredstaviteľné v Nemecku alebo v Taliansku, krajinách, ktoré tiež zažili fašistické diktatúry. A malo by to byť nepredstaviteľné aj v našej vlasti,“ vyhlásil vtedy premiér Sánchez.

Postava Franca naďalej rozdeľuje španielsku spoločnosť. Väčšina ho preklína ako diktátora, fašistu a masového vraha. Nie bezvýznamná časť verejnosti ho však naďalej uctieva ako presvedčeného katolíka, ktorý uchránil národ od hrôz komunizmu a vyhlásením neutrality ho ušetril od hrôz druhej svetovej vojny. Rozdielne pohľady na Francov odkaz pretrvávajú aj preto, že ho nezvrhla násilná revolúcia, ale na poste hlavy štátu pokojne dožil a po jeho smrti autokratický režim plynule prešiel pod dohľadom kráľa do demokratického zriadenia.

Kedy sa nadvihne poldruhatonové veko na mohyle bývalého diktátora a kde napokon spočinú jeho pozostatky, to stále nie je jasné. Socialistická vláda plánuje Franca exhumovať do konca roka.

Presný termín ale neoznámi, aby sa jeho krajnepravicoví stúpenci nepokúsili preneseniu pozostatkov zabrániť. Ešte predtým však rozhodnutie vlády musí potvrdiť parlament. Hoci ľudovci a strana Občania už oznámili, že za novelu zákona o historickej pamäti hlasovať nebudú, španielske médiá nepochybujú o tom, že zvyšní poslanci ju pomôžu presadiť. Vláda by telesné pozostatky rada odovzdala potomkom diktátora, ktorí majú rodinnú hrobku vo Francovom rodisku v galícijskom meste Ferrol. Tamojšia radnica však už preventívne rozhodla, že jeho pochovanie vo Ferrole nedopustí. Ak by rodina na znak nesúhlasu s exhumáciou pozostatky odmietla prevziať, podľa portálu Eldiario.es by mohli napokon skončiť v spoločnej kostnici.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #exhumácia #Francisco Franco