Republikáni ovládli doplňujúce voľby vo svojej bašte v Ohiu len veľmi tesne

Doplňujúce voľby do Snemovne reprezentantov v americkom štáte Ohio vyhral republikánsky kandidát Troy Balderson. S odvolaním sa na volebnú komisiu o tom informovala agentúra Reuters.

24.08.2018 22:57
trump, balderson Foto: ,
Prezident Donald Trump zdraví Troya Baldersona po prílete do Ohia. Záber je zo 4. augusta 2018.
debata (2)

Tesný súboj Baldersona s demokratom Dannym O'Connor v tradičnej republikánskej bašte je vnímaný ako varovanie pre prezidenta Donalda Trumpa pred novembrovými kongresovými voľbami.

Výsledky súboja o kreslo v Snemovni reprezentantov, ktoré uvoľnil kongresman Pat Tiberi, komisia zverejnila viac ako dva týždne po hlasovaní. Tesný výsledok totiž neumožnil určiť víťaza skôr.

Republikánsky kandidát nakoniec získal 50,12 percenta hlasov, demokrat 49,32 percenta.

Trump si prisvojil zásluhy

Baldersonovi sa dostalo mohutnej podpory prezidenta Trumpa, ktorý dokonca prišiel do Ohia jeho šance na zvolenie osobne podporiť. Ešte pred sčítaním všetkých hlasov označil šéf Bieleho domu Baldersona za víťaza a prisvojil si zásadný podiel na jeho úspechu.

Vyrovnaný súboj v Ohiu vykladajú komentátori ale skôr ako veľký úspech demokratov, ktorý prináša nádejné vyhliadky smerom k novembrovým voľbám. V nich budú demokrati usilovať o ovládnutie oboch komôr doteraz republikánmi riadeného Kongresu, čo by Trumpovi výrazne skomplikovalo vládnutie.

Najkritickejšia situácia je pre Republikánsku stranu v Senáte, kde má najtesnejšiu prevahu 51 ku 49 mandátom.

V kresle kongresmana bude Balderson zatiaľ zasadať len do januára budúceho roka, kedy skončí mandát jeho predchodcu Tiberiho. Už v novembrových voľbách tak bude musieť o kreslo opäť bojovať – ​​aj s tentoraz porazeným O'Connor.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #demokrati #republikáni #Snemovňa reprezentantov #Ohio