USA podľa Boltona nebudú proti výmene územia Srbska a Kosova

Spojené štáty nevylučujú možnosť výmeny územia medzi Srbskom a Kosovom a nebudú proti nej, ak sa na tom obe strany dokážu dohodnúť. Podľa spravodajského serveru BalkanInsight to v piatok v Kyjeve povedal poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton.

25.08.2018 07:31
john bolton Foto: ,
Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton.
debata (47)

Washington podľa Boltona nemieni akokoľvek vstupovať do kontroverzného nápadu, ktorý sa týka výmeny teritória medzi Srbskom a jeho bývalou autonómnou oblasťou. „Politikou USA je, že ak na tom obe strany spolu dokážu pracovať a dosiahnuť dohodu, úpravu územia nevylúčime,“ povedal poradca.

„My v ceste stáť nebudeme. A nemyslím si, že v Európe niekto bude proti, keď sa tieto dve strany sporu dohovoria na vzájomne uspokojivom riešení,“ dodal Bolton.

Srbský prezident Aleksandar Vučić vo štvrtok povedal, že druhý septembrový víkend pôjde do Kosova a prednesie tam zásadný prejav. Médiá očakávajú, že konečne verejnosti zoznámi so svojím dlho avizovaným plánom riešenia problému okolo Kosova. S čím príde, ale nikto nevie.

V poslednej dobe sa špekuluje o výmene severnej časti Kosova, ktorú obýva silná srbská menšina, za oblasť Preševského údolia, ktorá prilieha ku Kosovu a žije tam početná albánska menšina. Táto myšlienka má však silných odporcov tak v Kosove, ako aj v Srbsku, ale aj v niektorých európskych metropolách, predovšetkým v Berlíne, kde sa proti tomu dôrazne vyslovila kancelárka Angela Merkelová.

Spojené štáty a Európska únia uznali samostatnosť Kosova v jeho bývalých administratívnych hraniciach. Srbsko nezávislosť svojej provincie – s výdatnou podporou hlavne Ruska – odmieta a udržuje si značný vplyv práve na severe Kosova. Avšak trvajúci kosovský problém je prekážkou na ceste do EÚ, a Belehrad ho preto potrebuje vyriešiť, a to lepšie skôr ako neskôr.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo