Tisíce Rohingov si v Bangladéši pripomenuli rok od útokov v Mjanmarsku

Tisíce moslimských Rohingov si pripomenuli výročie jedného roka od útokov, ktoré ich donútili utiecť z prevažne budhistického Mjanmarska do Bangladéša. Na kopci pri utečeneckom tábore Kutupalong v Bangladéši sa ráno zhromaždilo viac ako 15 000 ľudí. Mnohí sa modlili za svoj návrat do Mjanmarska a požadovali spravodlivosť pre svojich mŕtvych príbuzných a susedov, napísala agentúra AP.

25.08.2018 11:49
rohingovia Foto: ,
Rohingovia si pripomenuli rok od čistiek mjanmarskej armády, po ktorých masovo utiekli do Bangladéša.
debata (8)

Od vlaňajšieho augusta, keď mjanmarská armáda začala v Arakanskom štáte na severe krajiny ťaženie, do Bangladéša utieklo vyše 700 000 prísluš­níkov tejto menšiny. Tisíce ďalších pri násilnostiach zabili. OSN operácie mjanmarskej armády, ktoré spustil útok rohingských povstalcov na stanovište polície v Arakanskom štáte vlani v auguste, už skôr označila za etnickú čistku.

„25. august – čierny deň,“ znel jeden z transparentov, ktorí utečenci na spomienkovej akcii držali v rukách. „Chceme spravodlivosť,“ bolo napísané na ďalšom. „Sme Rohingovia, sme moslimovia, boli sme vyhnaní z našej krajiny, z našich domovov,“ povedal prítomným jeden z rečníkov. „Chceme spravodlivosť. Chceme späť domov,“ dodal.

Exodus Rohingov ohrozuje prechod Mjanmarska k demokracii po desaťročiach vojenskej vlády a kazia povesť mjanmarskej civilnej vodkyne a nositeľky Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij v zahraničí.

Jej vláda odmieta väčšinu obvinení zo zverstiev, ktoré vzniesli utečenci voči bezpečnostným zložkám. Podľa mjanmarských úradov bolo vojenské ťaženie oprávnenou reakciou na násilné útoky povstalcov z radov rohingského etnika, ktorého príslušníkov Mjanmarsko považuje za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša a odmieta im udeliť občianstvo.

Hoci Mjanmarsko tvrdí, že je pripravené prijať Rohingov späť, a postavilo pre navrátilcov tranzitné centrá, pokračujúci prílev utečencov svedčí o tom, že riešenie krízy v Arakanskom štáte je v nedohľadne. Len za august prišlo do Bangladéša ďalších 150 rohingských utečencov, od začiatku roka ich bolo takmer 13 000.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rohingovia