Polícia v Moskve zatýkala na spomienkovej akcii k okupácii Československa

Polícia na Červenom námestí v Moskve na krátko zadržala troch účastníkov spomienkovej akcie na 50 rokov starý protest takzvaných ôsmich statočných proti invázii do Československa v auguste 1968. Informoval o tom ruský portál OVD-Info. Podľa tohto servera sa na manifestácii zúčastnilo asi 50 ľudí, ruský opozičný denník Novaja gazeta udával asi 30 účastníkov.

25.08.2018 14:28 , aktualizované: 15:45
debata (235)

Medzi zadržanými sú aktivista za ľudské práva Sergej Šarov-Delone, synovec básnika a účastníka protestu v roku 1968 Vadima Deloneho, politik Leonid Gozman a Anna Krasovická, vnučka ďalšie účastníčka 50 rokov staré demonštrácie Natalie Gorbanevskej.

Gozman so Šarovom-Delonom skončili vo väzbe po tom, čo sa pokúsili rozvinúť transparent Za vašu a našu slobodu. Práve toto heslo použilo 25. augusta 1968 osem ľudí protestujúcich proti vojenskému zásahu Varšavskej zmluvy v Československu.

Krasovickú potom polícia zadržala s nápisom, ktorým žiadala slobodu pre ukrajinského režiséra Oleha Sencova. Sencov, ktorý je hlasným odporcom ruskej anexie ukrajinského autonómneho polostrova Krym, si v ruskej väznici odpykáva dvadsaťročný trest za terorizmus. Režisér obvinenia odmieta a označuje ich za vykonštruované.

Web OVD-Info napísal, že zhromaždenie nebolo povolené pre hudobný festival, ktorý sa na Červenom námestí koná od piatka do nedele 2. septembra. Uviedol tiež, že trojica sa previnila proti pravidlám organizovania verejných podujatí. Server Aktuálně.cz uviedol, že zadržaným hrozí pokuta až 20 000 rubľov (približne 256 eur).

Na Červené námestie prišiel aj účastník pôvodného protestu Pavel Litvinov, polícia ho podľa Aktuálně.cz ihneď legitimovala. Litvinov je spolu s Viktorom Fajnbergom a Tatianou Bajevovou posledným žijúcim účastníkom protestu z augusta 1968. Trojica tento rok v júni v Prahe z rúk vtedajšieho ministra zahraničných vecí Martina Stropnického prevzala za celú osmičku statočných cenu Gratias agit za šírenie dobrého mena Česka v zahraničí.

Demonštrantov z Červeného námestia z roku 1968 odsúdili na väzenie alebo na pobyt v psychiatrickej liečebni, mnohí z nich neskôr zo Sovietskeho zväzu emigrovali. Ich statočný čin si v Prahe na Václavskom námestí pripomenulo niekoľko desiatok ľudí.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #50 rokov od okupácie Československa