Časť obetí zneužívania duchovnými v Írsku je sklamaná zo slov pápeža Františka

Pápež František sa v prvý deň svojej návštevy v Írsku stretol s ôsmimi obeťami zneužívania kňazmi alebo zamestnancami cirkevných inštitúcií.

25.08.2018 14:56 , aktualizované: 21:55
pápež františek, leo varadkar Foto: ,
Írsky premiér Leo Varadkar počúva prejav pápeža Františka.
debata (32)

Vatikánsky hovorca Greg Burke podľa agentúry AP spresnil, že pápežovo stretnutie s obeťami zneužívania trvalo asi 90 minút a uskutočnilo sa v sobotu večer.

V skupine obetí bola aj Marie Collinsová, ktorá bola v detstve zneužívaná duchovným a svojho času bola členkou pápežovho poradného orgánu – komisie, ktorá má pomôcť v boji proti zneužívaniu detí v rámci katolíckej cirkvi.

Collinsová sa však vlani členstva v komisii vzdala. Tento svoj krok zdôvodnila frustráciou z neochoty niektorých členov Rímskej kúrie spolupracovať pri vyšetrovaní prípadov pohlavného zneužívania maloletých duchovnými. Vatikán vtedy obvinila z „neakceptovateľnej“ a „ničivej“ byrokracie, ktorá podľa jej slov komisii znemožnila prácu. Od svojho odstúpenia Collinsová vystupuje ako veľká kritička Vatikánu a príležitostne aj pápeža.

Pápež František pricestoval do Dublinu v sobotu, aby sa zúčastnil na vyvrcholení Svetového stretnutia rodín, ktoré sa tento týždeň koná v Írsku. Počas návštevy sa však opakovane vyjadril aj k závažnému problému katolíckej cirkvi, ktorým je zneužívanie maloletých duchovnými.

Pápež v sobotu po prílete do Írska vyjadril pobúrenie nad zlyhaniami cirkevných orgánov. Tie sa podľa neho nedostatočne zaoberali „odpudivými zločinmi“ kňazov, ktorí znásilňovali a sexuálne obťažovali deti.

Írsky premiér Leo Varadkar vo svojom príhovore naliehal na pápeža, aby využil svoje „úrad a vplyv“ a zasadil sa za to, aby obete sexuálneho zneužívania kňazmi na celom svete dosiahli „spravodlivosť, pravdu a uzdravenie“.

Varadkar uznal, že katolícka cirkev poskytla generáciám írskych katolíkov vzdelanie a zdravotnú starostlivosť, akého sa im od írskej vlády nedostalo. Pripomenul však, že cirkev a štát majú históriu „smútku a hanby“. Ako príklad uviedol cirkevné práčovne, kde mladé ženy – údajné odpadlíčky od viery – držali násilím a nútili zadarmo pracovať, či domovy, kde boli zneužívané slobodné matky. Varadkar spomenul aj pohlavné zneužívanie maloletých duchovnými.

Ľudia, ktorí zažili sexuálne zneužívanie kňazmi, a ich priaznivci však v sobotu vyjadrili vážne sklamanie z úvodného prejavu pápeža Františka v Írsku, pričom poukázali na rolu, ktorú zohrával Vatikán pri krytí týchto škandálov a o ktorej sa pápež nezmienil.

Colm O'Gorman, ktorý bol v sobotu v Dubline na čele pochodu na znak solidarity s obeťami zneužívania kňazmi, podľa AP vyhlásil, že pápežove slová o hanbe, ktorú pocítili katolíci v súvislosti so škandálom, sú „urážkou pravých katolíkov, ktorí nemajú dôvod cítiť hanbu v dôsledku zločinov Vatikánu a inštitucionálnej cirkvi“.

Podľa Anne Barrettovej-Doyleovej, spoluzakladateľky internetovej stránky Bishop Accountability, František poskytol obetiam sexuálnych zločinov len malú útechu, pretože neuviedol, ako bude tento problém riešiť, pričom – ako upozornila – je to práve on, kto môže trestať previnilých biskupov, ktorí o zločinoch páchaných kňazmi svojej diecézy vedeli, ale nijako nezasiahli.

Malá skupina demonštrantov protestovala v sobotu proti pápežovej návšteve aj v blízkosti Dublinského hradu s transparentom s nápisom: „Podporovatelia pedofilov, domov!“

32 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #zneužívanie detí kňazmi