Všetci migranti z lode Diciotti sa môžu vylodiť na pevninu

Viac ako stovka migrantov z lode Diciotti, ktorá už piaty deň kotví na Sicílii, môže vystúpiť na pevninu. O väčšinu z nich sa postará talianska katolícka cirkev, časť ich prijme Írsko a Albánsko. Oznámil to večer taliansky minister vnútra Matteo Salvini.

25.08.2018 16:56 , aktualizované: 22:45
diciotti, utečenci Foto: ,
Taliansko pohrozilo EÚ ústami vicepremiéra Luigiho Di Maia opakovane pozastavením platieb Bruselu, ak sa nepodarí zabezpečiť rozdelenie týchto utečencov.
debata (14)

Ten doteraz odmietal utečencov vpustiť na pevninu a naliehal na krajiny EÚ, aby Taliansku, ktoré v posledných rokoch zápasí s masovou vlnou migrácie, s vysídlencami pomohli. Krátko predtým priniesli talianske médiá informáciu, že prokurátor na Sicílii začal formálne vyšetrovanie Salviniho pre zadržiavanie migrantov na lodi Diciotti.

Loď Diciotti talianskej pobrežnej stráže nabrala 190 migrantov v Stredomorí 16. augusta, keď na vratkých člnoch mierili do Európy. Krátko potom prepravila 13 z nich vo vážnom zdravotnom stave na ostrov Lampedusa a so zvyšnými doplávala na Sicíliu. V stredu večer nechala talianska vláda po kritike a nátlaku prokurátora vylodiť 29 maloletých, v sobotu po prehliadke zdravotníkov, ktorí zistili u niektorých podozrenie na tuberkulózu, mohlo vystúpiť 17 ľudí. Päť žien to však odmietlo, aby zostali s členmi rodiny.

Talianska vláda sa snažila vyvinúť nátlak na EÚ, aby jej s migrantmi pomohla. Taliansky vicepremiér Luigi Di Maio dokonca pohrozil zastavením príspevkov do rozpočtu EÚ. Talianska vláda chcela, aby si utečencov z lode Diciotti prerozdelili ďalšie krajiny EÚ, ako to niektoré z nich už urobili v predchádzajúcich týždňoch v prípade iných lodí, ktoré priplávali do Talianska či na Maltu. Až doposiaľ žiadna krajina neponúkla Rímu pomoc.

V sobotu ako prvé ponúklo Albánsko, ktoré je kandidátom na vstup do EÚ, že prevezme 20 migrantov. Potom prišlo s ponukou prevziať 20 až 25 utečencov z lode Diciotti Írsko.

Talianske médiá v sobotu večer tiež informovali, že prokurátor zo sicílskeho mesta Agrigento Luigi Patronaggio začal formálne vyšetrovanie Salviniho pre zadržiavanie migrantov na lodi Diciotti. Podozrieva ho z „únosu, nezákonného zadržiavania osôb a zneužitia právomoci“. Salvini to pre agentúru ANSA komentoval slovami, že je „hanba“, keď je začaté vyšetrovanie proti ministrovi, ktorý sa snaží chrániť hranice krajiny.

Prokurátor začal vyšetrovanie v kauze lodi Diciotti už v stredu, ale vtedy proti neznámemu páchateľovi.

Salviniho postup v prípade lode Diciotti mnohí kritizovali. Približne 200 demonštrantov sa zhromaždilo v prístave, kde loď kotví, a manifestovalo za ich prepustenie z lode.

Taliansko v posledných rokoch zápasí s masovým prílevom migrantov z Afriky cez Stredomorie a nová talianska vláda sa mu snaží zamedziť. Už v júni oznámil Salvini, že nebude v talianskych prístavoch prijímať lode zahraničných mimovládnych organizácií, pretože podľa neho nahrávajú pašerákom.

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyzval v sobotu štáty Európskej únie, aby prevzali zodpovednosť za migrantov na lodi Diciotti a naliehavo tiež vyzval Taliansko, aby okamžite povolilo migrantom vystúpiť z lode.

Zástupcovia desiatich členských krajín EÚ však nedospeli v piatok pri schôdzke v Bruseli k dohode o riešení sporu s Talianskom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Diciotti