Turecká polícia rozohnala tradičné zhromaždenie matiek zmiznutých osôb

Turecká zásahová polícia použila v sobotu slzotvorný plyn na rozohnanie desiatok ľudí, ktorí sa chceli v Istanbule zúčastniť na ďalšom zo série pravidelných stretnutí skupiny matiek násilne zmiznutých ľudí.

25.08.2018 19:36
turecko, protest Foto: ,
Tieto stretnutia sa konajú od mája roku 1995, a to každú sobotu v istanbulskej štvrti Beyoglu. Túto sobotu malo ísť o v poradí už 700. zhromaždenie.
debata (11)

Informoval o tom v sobotu turecký denník Cumhuriyet, ktorý dodal, že polícia zadržala asi 20 účastníkov.

Tieto stretnutia sa konajú od mája roku 1995, a to každú sobotu v istanbulskej štvrti Beyoglu. Túto sobotu malo ísť o v poradí už 700. zhromaždenie.

Obvodný policajný veliteľ však jeho konanie zakázal. Zdôvodnil to tým, že zhromaždenie nebolo úradne povolené. Ako ďalší dôvod uviedol údajné napojenie organizátorov podujatia na teroristov, keď vyhlásil, že zhromaždenie bolo zvolané prostredníctvom kont na sociálnych sieťach, ktoré spravuje v Turecku zakázaná „teroristická organizácia Strana kurdských pracujúcich“ (PKK).

Denník Cumhuriyet informoval, že napriek zákazu sa na pochod ulicami mesta vydali matky a príbuzní zmiznutých ľudí. Medzi pochodujúcimi bolo aj niekoľko poslancov tureckého parlamentu zvolených za hlavnú opozičnú Republikánsku ľudovú stranu (CHP) a prokurdskú Ľudovodemokratickú stranu (HDP).

Oblasť okolo námestia Galatasaray, kde sa zhromaždenie malo konať, polícia uzavrela a hlavnú cestu k nemu prehradila vodným delom. Policajti potom účastníkov akcie vytláčali do vedľajších ulíc.

Jedno z najdlhšie pretrvávajúcich nenásilných hnutí v Turecku, známe pod názvom Sobotné matky, žiada spravodlivosť pre príbuzných ľudí, ktorí sú nezvestní alebo boli zavraždení po vojenskom prevrate v roku 1980 a v čase trvania výnimočného stavu vyhláseného začiatkom 90. rokov. Väčšina zmienených prípadov zmiznutí či násilných úmrtí sa odohrala na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Sobotné matky