Pri nehode autobusu v Bulharsku zahynulo najmenej 15 ľudí

Pri nehode autobusu v Bulharsku zahynulo najmenej 15 ľudí, ďalších 27 utrpelo zranenia. Oznámila to hovorkyňa bulharského ministerstva zdravotníctva.

25.08.2018 20:00 , aktualizované: 21:20
debata

Polícia podľa agentúry AFP oznámila, že autokarom cestovali bulharskí turisti na návštevu kláštora. Premiér Bojko Borisov na pondelok vyhlásil deň štátneho smútku.

Nehoda sa stala neskoro popoludní v horskej obci Leskovdol asi 40 kilometrov severne od Sofie. Ministerstvo vnútra na svojom webe uviedlo, že príčina nehody nie je zatiaľ známa. Portál The Sofia Globe napísal, že autobus sa zrejme pred zošmyknutím z cesty zrazil s niekoľkými autami.

Na miesto záchranári vyslali vyše dvadsať sanitiek. Väčšinu zranených previezli do nemocníc v Sofii. Zranenia niekoľkých ľudí sú kritické, zatiaľ presná bilancia nie je k dispozícii.

Chronologický prehľad nehôd autobusov od roku 2012

  • ROK 2017

20. januára – TALIANSKO – 17 mŕtvych
Autobus so študentmi maďarského gymnázia, ktorí sa vracali z lyžiarskeho zájazdu vo Francúzsku, havaroval pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskom meste Verona. Vozidlo po náraze do mostového piliera zhorelo do tla. Nehoda si vyžiadala 17 mŕtvych.

2. apríla – ŠVÉDSKO – 3 mŕtvi
Tri obete na životoch a asi 28 zranených si vyžiadala dopravná nehoda v strednom Švédsku, kde autobus prepravujúci 50 školákov a niekoľko dospelých vyletel z cesty a prevrátil sa na bok. K nehode došlo na diaľnici neďaleko mesta Sveg v regióne Härjedalen.

  • ROK 2016

20. marca – ŠPANIELSKO – 13 mŕtvych
Neďaleko mesta Tarragona na severovýchode Španielska došlo k nehode výletného autobusu. Viezol 57 študentov vracajúcich sa do Barcelony. Trinásť z nich zahynulo a 43 utrpelo zranenia. Jedna zranená študentka bola zo Slovenska.

21. júna – SRBSKO – 5 mŕtvych
Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus havaroval pri meste Alexinac v strednom Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich cestujúcich. Ďalších 14 zranených previezli do nemocnice.

  • ROK 2015

5. augusta – RUSKO – 16 mŕtvych
Pri zrážke dvoch autobusov na východe Ruska zahynulo 16 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. K zrážke prišlo na diaľnici spapajúcej mesto Chabarovsk ležiace pri čínskych hraniciach s mestom Komsomoľsk na Amure. Vodič jedného z autobusov vošiel do protismeru, aby obišiel stavebné vozidlá, ktoré opravovali cestu. Následne stratil kontrolu nad vozidlom.

  • Rok 2014

9. novembra – ŠPANIELSKO – 14 mŕtvych
Na juhovýchode Španielska pri obci Venta de Olivia v regióne Murcia zahynulo v noci 14 ľudí po tom, ako autobus zišiel z cesty a zrútil sa po svahu. Ďalších 41 osôb utrpelo zranenia. Autobus viezol prevažne mladých ľudí z náboženského podujatia v Madride a havaroval len 60 kilometrov pred cieľom, dedinou Bullas. Desať ľudí zomrelo na mieste, štyria ďalší cestujúci podľahli ťažkým zraneniam neskôr v nemocnici.

31. októbra – TURECKO – 17 mŕtvych
Na juhu Turecka havaroval autobus s robotníkmi, ktorí cestovali do práce v neďalekom jabloňovom sade. Pri nehode utrpelo zranenia 28 ľudí. V prípade 17 obetí na životoch išlo prevažne o ženy.

  • ROK 2013

23. júna – ČIERNA HORA – 19 mŕtvych
Devätnásť mŕtvych si vyžiadala nehoda rumunského autobusu, ku ktorej došlo na ceste medzi Kolašinom a Podgoricou v Čiernej Hore. Autobus so 46 pasažiermi zišiel z cesty a zrútil sa do kaňonu rieky Morača. Obete i zranení boli rumunskými občanmi.

  • ROK 2012

21. júla 2012 – TURECKO – 13 mŕtvych
Trinásť ľudí zahynulo a desať utrpelo zranenia pri nešťastí vo východotureckej provincii Agri, keď sa tam autobus prepravujúci robotníkov do mesta Erzurum zrazil s protiidúcim nákladným vozidlom. Pod nehodu sa podpísal defekt pneumatiky autobusu, po ktorom vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

14. marca – ŠVAJČIARSKO – 28 mŕtvych
Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil štátny smútok po tom, čo autobus, ktorý viezol školákov vracajúcich sa z výcvikového lyžiarskeho tábora, havaroval v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre. Zahynulo 28 ľudí, z toho 22 detí a štyria učitelia, ktorí školákov sprevádzali.

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda autobusu v Bulharsku