Po experimentálnej liečbe sa vyliečili dvaja nakazení ebolou

Ministerstvo zdravotníctva Konžskej demokratickej republiky (KDR) v sobotu informovalo, že dvaja z desiatich ľudí, ktorí ako prví dostali novú experimentálnu liečbu, sa zotavili z krvácavej horúčky ebola. Ich ďalšie sledovanie by mohlo ukázať, akú úlohu pri ich zotavení táto liečba zohrávala, konštatoval rezort.

25.08.2018 21:32
ebola, Sierra Leone Foto: ,
Archívna snímka.
debata (1)

Ako v sobotu informovala agentúra AP, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu vzdala hold vláde KDR za to, že dala k dispozícii niekoľko experimentálnych liečebných postupov na potlačenie najnovšej epidémie eboly v krajine a označila ich za „celosvetovo prvý lúč nádeje pre ľudí s touto chorobou“.

Dvom vyliečeným bol podaný prípravok nazvaný mAb114. Ten bol izolovaný z krvi pacienta, ktorý ochorenie prežil v roku 1995. Látka bola úspešne testovaná na opiciach. Konžská vláda jej použitie odobrila 1. augusta, podobne ako aj pre prípravky ZMapp, Remdesivir, Favipiravir a Regn3450–3471–3479.

Ebola je vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka, ktorá sa prenáša telesnými tekutinami. Úmrtnosť medzi nakazenými môže dosiahnuť až 90 percent; úspešnosť liečby je však výrazne vyššia, ak sa podarí pacientov skoro izolovať a podávať im dostatok tekutín.

Vláda KDR eviduje celkovo 77 potvrdených prípadov eboly, z ktorých 39 sa už skončilo smrťou nakazeného. Z nákazy sa vyliečilo 11 ľudí. Úrady okrem toho evidujú aj 28 pravdepodobne nakazených osôb.

Prvé obete nového výskytu eboly hlásené začiatkom júla v provincii Severné Kivu. Ide o v poradí už desiatu epidémiu eboly v KDR. V spomínanej oblasti pri východných hraniciach KDR pôsobia početné armádne skupiny, ktoré tu primárne bojujú o náleziská vzácnych minerálov. Bezpečnostná situácia v danom regióne veľmi sťažuje nájdenie ľudí, s ktorými nakazení prišli do kontaktu a ich následné očkovanie.

WHO označila výskyt eboly v Severnom Kivu za vysoko rizikový na regionálnej úrovni, pričom riziko medzinárodného šírenia vírusu je podľa nej nízke. Vírusom zasiahnutá oblasť susedí s Ugandou, Rwandou a Južným Sudánom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #KDR